Category Archives: Film

Allt relaterat till film – exakt allt.

‘Wolverine 2’ heter ‘Logan’

”Logan”? ”Logan”. ”Logan”…?

Logan?!

Det här är en nyhet som är värd att tas upp, på grund av hur intressant och tankeväckande det låter. Det här kan förändra allting vi vet om universum, våra liv, våran historia – allting! Kommer Jesus Kristus att återvända nu? Är Hitler verkligen död? Kommer Avicii äntligen att sluta göra musik och dränka sig själv i Döda havet?

Hugh Jackman (@thehughjackman) har lagt ut en bild av affischen för den kommande uppföljaren till The Wolverine på Instagram, vilket avslöjar titeln för filmen, och titeln för filmen är…

wolverine_3

Logan.

Det här… är min uppenbarelse. Gud har kommit fram och talat till mig, som Drottning Silvia i ett träsk. Men, varför är det här så stort? Visst, den här filmen ska vara sista gången som Hugh Jackman spelar Logan / Wolverine i X-Men-filmserien, men det är titeln – Logan – som är perfekt. Tänk efter: Logan i filmerna har alltid blivit kallad Wolverine, av fans och resten av Jordens befolkning, men främst i titlarna på X-Men Origins: What The Fuck Is This Piece Of Garbage That Fox Has Produced And Just Wants To Forget About Wolverine och The Wolverine: What A Nice Piece Of Cinematic Art That Was. Men, med den här filmtiteln säger de: ”Hans namn är Logan. Han har alltid hetat Logan, och han kommer alltid att heta Logan.”

Förstår du vad jag menar? Eller måste jag motivera vidare med elva sidor till.

De respekterar vem Wolverine egentligen är: en helt vanlig, självläkande mutant med klor gjorda av metall. Det är ju Hugh Jackmans sista film i X-Men-serien före han ska ge de nämnda klorna vidare till… X-23? Alltså, nu har de chansen att humanisera Logan med en blodig och våldsam solofilm som ska innehålla en massa f-bomber, tuttar och hanky-panky. (Det är officiellt.)

Regissören James Mangold (@wponx?) har dessutom också lagt ut flera svartvita, mystiska bilder från filmens inspelning – du vet, Marc Webb-style – varav en av dem visar Patrick Stewart som en riktigt gammal Professor X. Först trodde jag att det var Farsans farbror, tills jag såg att det var Jean-Luc Picard, vilket gjorde mig lite deprimerad faktiskt. Patrick Stewart, självaste Charles Xavier, har blivit gammal. Det betyder att vi alla kommer att bli gamla och, en vacker dag, kommer vi alla att dö.

Tack, James Mangold! Tack som fan!

Just det, före jag glömmer: Ja, jag har sett X-Men: Apocalypse. Men jag hade tyvärr inte tid att skriva en recension för filmen när de kom ut i våras, på grund av skolan, Earthground och hela köret. Jag har också sett Alice i Spegelvärlden Underlandet 2 och Suicide Squad, men dem skiter jag i. Lyckligtvis, när jag väl lyckas få tag på X-Men: Apocalypse på DVD, så lovar jag att försöka hitta tid till att skriva om den.

Spoilervarning: den var bra.

Captain America: Civil War – Recension

teamsvscivilwarposterHar du någonsin träffat en person som säger att alla Marvel-filmer är identiska och innehåller samma, upprepande scenarier och karaktärer? Slå till honom på käften nästa gång ni ses.

Phase 3 är här, med en smäll! All uppbyggnad, all väntan, all spänning har lett till ‘Captain America: Civil War’, där våra favvohjältar vänder sig emot varandra i en kamp om… frihet, och jämlikhet, och broderskap?

Jag har pluggat för mycket franska.

Mais la question est– Ursäkta. Men frågan är ju: Är den bra? Var längtan värt det? Har Marvel äntligen stupat från toppen? Är det en till ‘Batman v Superman’?

‘Civil War’ tar ett steg utanför Marvels vanliga territorium på många olika sätt. Grejen som står ut är att den är mer allvarlig och verklig, och har mindre humor än vad de flesta (alla) Marvel-filmer har. Filmen påminde mig mycket om Bryan Singers ‘X-Men’-filmer: det är en personlig handling mellan karaktärerna, istället för det stereotypiska ”skurk-som-vill-ta-över-världen”-konceptet. Skurken i ‘Civil War’, spelad av den talangfulla Daniel Brühl, är – utan att avslöja något – en vanlig, empatisk människa.

Filmen gräver djupare in i somliga karaktärer, framförallt Tony Stark / Iron Man, som har blivit mer komplex och övertygande. Dessutom är rollistan STOR, men bland alla dessa namn finns det ett par svaga länkar. Vissa karaktärer är ganska onödiga för handlingen och är endast med i filmen därför att.
En karaktär som jag hade blandade tankar om var Spider-Man. Jag fick slå mig själv på kinden; Tom Holland blåste kepsen av mig! Eller snarare, nätade av den… Jag kunde se mig själv i hans Peter Parker, mer än vad jag kunde se mig själv i Andrew Garfield och även Tobey Maguire. Jag säger inte att Holland är den bästa representationen av Spider-Man (fast, det är fullt möjligt); jag säger bara att Marvel inte begick ett misstag när de gav honom rollen.

Tyvärr faller Spideys roll in i högen-med-onödiga-karaktärer, tillsammans med bl. a. Jeremy Renners Hawkeye och Paul Rudds Scott Lang / Ant-Man. Missförstå mig inte, det var jätteroligt att få se Ant-Man igen, samma sak med Hawkeye och Spider-Man. Men deras roller är ingen superviktig faktor i konflikten mellan Team Cap och Team Iron Man. De var där bara för att vara där.

SISTA ORDEN
Nog med negativitet! ‘Captain America: Civil War’ är en häftig superhjältefilm som utforskar karaktärernas moraler och sanna sidor på ett oväntat och häpnadsväckande sätt.

4.6/5

10 Cloverfield Lane – Recension

10cl_posterEfter att jag hade lämnat biografen kunde jag inte hitta några ord. Ärligt talat trodde jag att filmer som ’10 Cloverfield Lane’ var utdöda i Hollywood. Men se där, Hollywood har inte ännu mött sitt dramatiska slut.

’10 Cloverfield Lane’ är menad att vara någon typ av efterföljare till 2008s ‘Cloverfield’. Men, i denna konstiga värld som vi lever i, står ’10 Cloverfield Lane’ på sina egna fötter, utan något stöd från originalet. Länge leve självständighet!
Filmen handlar om en ung kvinna, spelad av Mary Elizabeth Winstead, som vaknar upp i ett underjordiskt skyddsrum, där John Goodman hävdar att världen ovanför har drabbats av en attack.

Jag satt på kanten av min plats under hela filmen. Det här är den mest spännande och skrämmande upplevelsen jag har haft på länge. Filmen är ett mysterium, där våran kvinnliga huvudkaraktär inte riktigt litar på John Goodman och det han säger, vilket gör att man som tittare själv försöker att klura ut situationen. Miljön är trång och ibland får man en klaustrofobisk känsla av oro (om det låter logiskt). Kameran går sällan utanför väggarna – jag menar, marken. De tar ett vanligt koncept, som man ser i många blockbusters, och berättar det från ett annorlunda perspektiv. Det här är Dan Trachtenbergs regidebut, och det är ingen dålig en.

Mary Elizabeth Winstead har nu bevisat för mig att hon inte bara är den onda tjejen från ‘Sky High’. Hennes karaktär i ’10 Cloverfield Lane’ – Michelle – är verklig. Manusförfattarna litar inte på att en massa klichéer ska forma en en- eller tvådimensionell karaktär. Hon har tre dimensioner och många unika egenskaper som man inte ser så ofta hos en kvinnlig hjältinna.
Den som gjorde filmen komplett var John Goodman. Vi har sett John Goodman spela allting från en otålig bowlare till en jävla Transformer! Ändå lyckas han överraska. Han är skrämmande läskig, även under gångerna där han inte är menad att vara ”boven i dramat”.

SISTA ORDEN
Man känner sig instängd i ’10 Cloverfield Lane’, och man sitter och väntar ivrigt och spänt på att sitt hjärta ska hoppa ut ur bröstet. Så jävla spännande är den.

5/5

One Trailer to Rogue Them All: ‘Rogue One’-trailer slår till!

Vi kommer att få en Star Wars-film varje år. Det har du inte tänkt på, eller hur? Förra året hade vi ‘The Force Awakens’, i år får vi ‘Rogue One’, nästa år ‘Episode VIII’, Han Solo-filmen i 2018, ‘Episode IX’ efter det och Boba Fett i 2020. Nerdgasm på gång!

‘Rogue One’ ska utspela sig mellan ‘Episode III’ och originella ‘Star Wars’ från 1977, och den här trailern verkar lova oss en extremt stor tillbakablick, ännu större än ‘The Force Awakens’!

Gareth Edwards verkar ta titeln ”Star Wars” bokstavligt. Den här filmen verkar vara ett undantag från de andra ‘Star Wars’-filmerna och ska fokusera mera på självaste kriget än på en massa Jedis och Kraften och allt sånt, vilket jag diggar!

Kan 2016 slå sin föregångare 2015 som det överlägsnare filmåret?

Batman v Superman: Dawn of Justice – Recension

711cf6c7df5e1472ad76fb6602666c94-bvsEfter Marvels popularitet försöker DC och Warner Bros. skapa sitt egna filmuniversum – och det syns att de försökte för hårt.

‘Batman v Superman’ sätter Gothams väktare och Metropolis stålman ansikte mot ansikte för första gången på den vita duken. För det mesta är ‘Dawn of Justice’ en underhållande actionfilm med en nypa för mycket specialeffekter. Den största överraskningen var Ben Afflecks framträdande som Bruce Wayne / Batman. Han var, minst sagt, en hårding och tittade Henry Cavills Superman i ögonen precis som Batman ska göra. Affleck var ett utmärkt val för denna inkarnation av Den mörke riddaren.

Men, resten av filmen är inte lika bra som sina två huvudrollsinnehavare. Den är lång och stor – för stor. Strukturen är slarvig. Den kommer fram med intressanta koncept och idéer, som i slutändan blir dåligt utförda. En stor del av filmen – eller, rättare sagt, flera små delar – har ingen plats i filmen och är bara onödiga. Den tvingar sig själv att lägga grunden för kommande filmer, bl.a. ‘Justice League’, och det gör att handlingen blir trång och bökig.

Det värsta är att filmen tar sig själv på för stort allvar. Hjärnorna bakom kulissen hävdar att DC-filmuniversumet är ”realistiskt” och ”jordnära”. Ibland kan realism och jordnärhet vara blekt och tråkigt. Trots sin olikhet till Marvels mera skrattfyllda produkter, försöker ‘Dawn of Justice’ att lägga till lite humor, vilket inte alltid funkar.

Missförstå mig inte, det finns saker i ‘Batman v Superman’ som jag faktiskt tyckte om. Som sagt, Batfleck var suverän; jag vill se mer av Batfleck. Ge mig Batfleck! Henry Cavill hade mera karisma som Clark Kent (om man jämför med hans stoiska karisma i ‘Man of Steel’) och ibland visste jag inte vem jag skulle heja på: Batman, eller Superman?
Jeremy Irons använde all sin potential när han spelade Alfred. Han är det enda objektet i filmen som lyckas få ut lite leenden under dess gång.

När det kommer till Jesse Eisenbergs Lex Luthor: ingen kommentar. Jag har absolut ingenting att säga.

Vi alla vet nog vid det här laget att Zack Snyder inte är en bra historieberättare. Inte ens om han skulle regissera en porrulle skulle han berätta en roande story! Han är en visuellt talangfull filmskapare, och han bevisar det med ‘Dawn of Justice’. Actionscenerna var acceptabla, men de använde för mycket CGI. Jag menar: alldeles för mycket CGI! Hans Zimmers musik var — vad behöver jag säga? Det är Hans Zimmer, för i helvete!

SISTA ORDEN
‘Batman v Superman’ tror sig vara uppe på Marvels succé, men sanningen är att den bara är en onödig smoothie av CGI-action och en slarvig struktur. Inte världens bästa smoothie.

2/5

Spidey gör sin närvaro hörd i ny ‘Civil War’ trailer

Alla fans har bönat, bett och skrikit att få se Tom Holland som Spider-Man i ‘Captain America: Civil War’. Nervösa jävlar som inte kan vänta tills filmen kommer ut… Jag, å andra sidan, har ett gott tålamod och gillar att bli överraskad. Förutom när det kommer till internet…

Före vi går in på Spidey, måste jag säga att ända sen den första trailern släpptes har jag blivit mindre och mindre skeptisk och mer och mer optimistisk. Det är Marvel – de vet vad de gör.

‘Civil War’ kommer att definitivt bli den mörkaste Marvel-filmen hittills (och den längsta). Friktionen mellan Steve Rogers och Tony Stark växer under den här trailern och visar oss att Iron Man kanske ska försöka döda Cap.

Okej, låt mig bara säga att jag tror på Tom Holland. Russo-bröderna hyllar honom. Kevin Feige hyllar honom (tror jag). Till och med James Gunn säger att han är den bästa Spider-Man. Bästa, huh? Bättre än, låt oss säga, Tobey Maguire eller Andrew Garfield?

Spider-Man dyker bara upp i slutet av trailern, där han fångar Captain Americas sköld och nätar ihop hans händer. Dräkten är väldigt lik John Romitas design från serietidningarna, med några få tillägg och förändringar. Det som fick mig att klia mig på huvudet var att maskens ögon kan röra på sig och ändra storlek. Cool och intressant idé, men då började jag att titta närmare på hela dräkten och, för att vara ärlig, får jag en Green Lantern-känsla.

Dräkten ser ut att vara gjord av CGI och datoreffekter. Jag har ingen aning om det verkligen är så eller om Tom Holland hade på sig en riktig, praktisk dräkt, vilket jag hoppas på. Visst kan man lägga till effekter på masken och liknande senare under postproduktion, precis som de gjorde med Deadpool (i ‘Deadpool’).

Jag är bara lite rädd att Spideys dräkt är 100% CGI, istället för en autentisk sådan. Låt oss be att jag har fel…

J. Jonah Jameson blir kommissarie James Gordon i ‘Justice League’ (bokstavligen)

Är du säker på att det inte är 1 april idag?

Låt det sjunka in först. J.K. Simmons, mannen som spelade J. Jonah Jameson i ‘Spider-Man’, ska spela Jim Gordon i DCEU… Har någon seriöst lekt med min kalender?!

Jag blev helt chockad när jag fick reda på det här. Mitt huvud exploderade. J.K. Simmons är en underbar skådis, och det är möjligt för mig att se honom hjälpa Ben Afflecks Batman. Warner Bros. gjorde ett bra val där. Men det som stör mig är att Simmons har visat intresse att återigen spela J. Jonah Jameson i Marvels kommande ‘Spider-Man’-film, och nu när han ska spela kommissarie Gordon i ‘Justice League’ krossas den drömmen för mig och alla andra nördar.

Hittills vet vi inte hur stor roll Gordon ska ha i ‘Justice League’. Kanske en liten biroll? En cameo? Det ryktas att han ska ha dött före händelserna i ‘Batman v Superman’, så vem vet?

Deadpool – Recension

Deadpool-Poster-Dec1stFox klantade till honom, men när fansen gjorde sina röster hörda upprättade studion sina misstag. Ryan Reynolds anländer, för första gången, som Marvels älskade antihjälte Deadpool i… ‘Deadpool’!

‘Deadpool’ är exakt vad du förväntar dig från en film med titeln ”Deadpool”. Wade Wilson får cancer, han blir erbjuden en chans att bli frisk och blir istället Deadpool. För att Deadpool är Deadpool. Deadpool. Jag älskar att säga Deadpool.

Filmen (‘Deadpool’) revolutionerar superhjältegenren, speciellt med faktumet att den är från 15 år och — RATED R!!! Den här filmen ligger i ‘Attack on Titan’-territoriet. Absolut, alltså inte alls, på något sätt, lämpad för barn. Den är blodig och våldsam, både fysiskt och verbalt. Men inte bara det; det är den roligaste filmen jag har sett på länge sen ‘The Martian’. Metareferenser flyger från vänster till höger och fjärde väggen-brytningar som är lika minnesvärda som Ryan Reynolds framträdande som Deadpool. Reynolds var det perfekta valet som Deadpool. Han fångar karaktärens kvickhet och humor på det bästa, möjliga, geniala sättet.

Dessutom kom filmen ut runt Alla hjärtans dag, så den innehåller en kärlekshandling. Men det är en annorlunda kärleksfilm, som inte är rädd att leka med olika klichéer. Jag hade aldrig trott att ‘Deadpool’ skulle vara subjektet i en romans, men Tim Miller och kompani tog en uppfriskande väg med det.

SISTA ORDEN
Det här är Deadpool-filmen vi alla förtjänar. Det är Deadpool-filmen Deadpool förtjänar. Det är Deadpool-filmen Fox borde vara stolta över. För att det är ju, helt enkelt, ‘Deadpool’.

5/5

The Hateful Eight – Recension

the-hateful-eight-poster1Före westerngenren förblir död och begraven kommer Quentin Tarantino fram och ger oss hans andra western efter ‘Django Unchained’, vilket gör att genren fortsätter att leva i ett par år till.

‘The Hateful Eight’ utspelar sig under en snöstorm i Wyoming. Åtta främlingar söker skydd i en stuga, där misstankar börjar att formas.

När man tittar på en Tarantino-film förväntar man sig endast en sak: en Tarantino-film – och ‘The Hateful Eight’ är inget undantag. Det är ett intressant mysterium som får ens hjärta att pumpa. Ibland förstår jag inte hur Tarantino kommer på alla sina idéer, för att han är verkligen duktig på att bygga upp en films handling. Spänningen får lite extra hjälp av Ennio Morricones musik, som är den bästa jag har hört på länge.

Man vet aldrig vad Tarantino ska göra. För att vara ärlig blev jag lite överraskad av den här filmen, mer än vad jag hade väntat mig. Dessutom skrattade jag många gånger, både under komiska stunder och även när en överraskning slog mig.

Ingen är bättre än Samuel L. Jackson. Det är ett faktum. Men, den personen som sken mest var Jennifer Jason Leigh. Hon är ju nominerad för en Oscar. Måste jag säga mer?
Det finns så många karaktärer i filmen och efter ett tag visste jag inte vem jag skulle heja på. Jag älskar det!

SISTA ORDEN
Tarantinos åttonde film är blodig och våldsam, och innehåller ett häpnadsväckande mysterium som håller dig kvar på stolkanten under de kommande tre timmarna.

5/5

The Revenant – Recension

revenant-leoNominerad för 12 Oscars och förtjänar varenda en. ‘The Revenant’ är en minnesvärd, verklighetsbaserad berättelse om utforskaren Hugh Glass, regisserad av den talangfulla Alejandro G. Iñárritu.

Jag blev bortblåst av ‘The Revenant’, allt från filmens underbara fotografi till Leonardo DiCaprios framträdande. Den handlar om överlevnad och en mans kamp mot naturen. DiCaprio är på toppen av sin karriär, och han förtjänar att vinna en guldstaty – nu. Inte nästa år. Inte nästa decennium. Nu!

Man kan tro att Tom Hardy är filmens ”skurk”, men i det verkliga fallet är han filmens andra halva. Slutsatsen som jag drog – utan att avslöja någonting – är att DiCaprio och Hardys karaktärer är ändå ganska lika varandra. Dessutom försöker inte filmskaparna göra DiCaprio till en oförstörbar, odödlig människa eller Hardy till en perfekt, felfri, maktbesatt krigsherre eller liknande. De är båda människor och har upplevt saker som jag inte ska nämna här.

Du vet nog att jag älskar mig lite bra regi, speciellt i filmer som denna. Iñárritu är en modig regissör. Tagningarna i ‘The Revenant’ är långa, släta och realistiska, som om du själv är där och bevittnar all action på plats.
Men, det mest våghalsiga som Iñárritu gjorde var att endast använda sig av naturligt ljus, istället för studiolampor. När jag använder mig av naturligt ljus i mina kortfilmer ser det för jävligt ut. Som tur är lyckades han och fick fantastiska resultat.

SISTA ORDEN
Spännande, realistisk och underbar att titta på – ‘The Revenant’ är en stark upplevelse, där Leonardo DiCaprio kommer närmare och närmare en Oscar.

5/5