Category Archives: Recensioner

Recensioner av filmer – allt du behöver veta.

Captain America: Civil War – Recension

teamsvscivilwarposterHar du någonsin träffat en person som säger att alla Marvel-filmer är identiska och innehåller samma, upprepande scenarier och karaktärer? Slå till honom på käften nästa gång ni ses.

Phase 3 är här, med en smäll! All uppbyggnad, all väntan, all spänning har lett till ‘Captain America: Civil War’, där våra favvohjältar vänder sig emot varandra i en kamp om… frihet, och jämlikhet, och broderskap?

Jag har pluggat för mycket franska.

Mais la question est– Ursäkta. Men frågan är ju: Är den bra? Var längtan värt det? Har Marvel äntligen stupat från toppen? Är det en till ‘Batman v Superman’?

‘Civil War’ tar ett steg utanför Marvels vanliga territorium på många olika sätt. Grejen som står ut är att den är mer allvarlig och verklig, och har mindre humor än vad de flesta (alla) Marvel-filmer har. Filmen påminde mig mycket om Bryan Singers ‘X-Men’-filmer: det är en personlig handling mellan karaktärerna, istället för det stereotypiska ”skurk-som-vill-ta-över-världen”-konceptet. Skurken i ‘Civil War’, spelad av den talangfulla Daniel Brühl, är – utan att avslöja något – en vanlig, empatisk människa.

Filmen gräver djupare in i somliga karaktärer, framförallt Tony Stark / Iron Man, som har blivit mer komplex och övertygande. Dessutom är rollistan STOR, men bland alla dessa namn finns det ett par svaga länkar. Vissa karaktärer är ganska onödiga för handlingen och är endast med i filmen därför att.
En karaktär som jag hade blandade tankar om var Spider-Man. Jag fick slå mig själv på kinden; Tom Holland blåste kepsen av mig! Eller snarare, nätade av den… Jag kunde se mig själv i hans Peter Parker, mer än vad jag kunde se mig själv i Andrew Garfield och även Tobey Maguire. Jag säger inte att Holland är den bästa representationen av Spider-Man (fast, det är fullt möjligt); jag säger bara att Marvel inte begick ett misstag när de gav honom rollen.

Tyvärr faller Spideys roll in i högen-med-onödiga-karaktärer, tillsammans med bl. a. Jeremy Renners Hawkeye och Paul Rudds Scott Lang / Ant-Man. Missförstå mig inte, det var jätteroligt att få se Ant-Man igen, samma sak med Hawkeye och Spider-Man. Men deras roller är ingen superviktig faktor i konflikten mellan Team Cap och Team Iron Man. De var där bara för att vara där.

SISTA ORDEN
Nog med negativitet! ‘Captain America: Civil War’ är en häftig superhjältefilm som utforskar karaktärernas moraler och sanna sidor på ett oväntat och häpnadsväckande sätt.

4.6/5

10 Cloverfield Lane – Recension

10cl_posterEfter att jag hade lämnat biografen kunde jag inte hitta några ord. Ärligt talat trodde jag att filmer som ’10 Cloverfield Lane’ var utdöda i Hollywood. Men se där, Hollywood har inte ännu mött sitt dramatiska slut.

’10 Cloverfield Lane’ är menad att vara någon typ av efterföljare till 2008s ‘Cloverfield’. Men, i denna konstiga värld som vi lever i, står ’10 Cloverfield Lane’ på sina egna fötter, utan något stöd från originalet. Länge leve självständighet!
Filmen handlar om en ung kvinna, spelad av Mary Elizabeth Winstead, som vaknar upp i ett underjordiskt skyddsrum, där John Goodman hävdar att världen ovanför har drabbats av en attack.

Jag satt på kanten av min plats under hela filmen. Det här är den mest spännande och skrämmande upplevelsen jag har haft på länge. Filmen är ett mysterium, där våran kvinnliga huvudkaraktär inte riktigt litar på John Goodman och det han säger, vilket gör att man som tittare själv försöker att klura ut situationen. Miljön är trång och ibland får man en klaustrofobisk känsla av oro (om det låter logiskt). Kameran går sällan utanför väggarna – jag menar, marken. De tar ett vanligt koncept, som man ser i många blockbusters, och berättar det från ett annorlunda perspektiv. Det här är Dan Trachtenbergs regidebut, och det är ingen dålig en.

Mary Elizabeth Winstead har nu bevisat för mig att hon inte bara är den onda tjejen från ‘Sky High’. Hennes karaktär i ’10 Cloverfield Lane’ – Michelle – är verklig. Manusförfattarna litar inte på att en massa klichéer ska forma en en- eller tvådimensionell karaktär. Hon har tre dimensioner och många unika egenskaper som man inte ser så ofta hos en kvinnlig hjältinna.
Den som gjorde filmen komplett var John Goodman. Vi har sett John Goodman spela allting från en otålig bowlare till en jävla Transformer! Ändå lyckas han överraska. Han är skrämmande läskig, även under gångerna där han inte är menad att vara ”boven i dramat”.

SISTA ORDEN
Man känner sig instängd i ’10 Cloverfield Lane’, och man sitter och väntar ivrigt och spänt på att sitt hjärta ska hoppa ut ur bröstet. Så jävla spännande är den.

5/5

Batman v Superman: Dawn of Justice – Recension

711cf6c7df5e1472ad76fb6602666c94-bvsEfter Marvels popularitet försöker DC och Warner Bros. skapa sitt egna filmuniversum – och det syns att de försökte för hårt.

‘Batman v Superman’ sätter Gothams väktare och Metropolis stålman ansikte mot ansikte för första gången på den vita duken. För det mesta är ‘Dawn of Justice’ en underhållande actionfilm med en nypa för mycket specialeffekter. Den största överraskningen var Ben Afflecks framträdande som Bruce Wayne / Batman. Han var, minst sagt, en hårding och tittade Henry Cavills Superman i ögonen precis som Batman ska göra. Affleck var ett utmärkt val för denna inkarnation av Den mörke riddaren.

Men, resten av filmen är inte lika bra som sina två huvudrollsinnehavare. Den är lång och stor – för stor. Strukturen är slarvig. Den kommer fram med intressanta koncept och idéer, som i slutändan blir dåligt utförda. En stor del av filmen – eller, rättare sagt, flera små delar – har ingen plats i filmen och är bara onödiga. Den tvingar sig själv att lägga grunden för kommande filmer, bl.a. ‘Justice League’, och det gör att handlingen blir trång och bökig.

Det värsta är att filmen tar sig själv på för stort allvar. Hjärnorna bakom kulissen hävdar att DC-filmuniversumet är ”realistiskt” och ”jordnära”. Ibland kan realism och jordnärhet vara blekt och tråkigt. Trots sin olikhet till Marvels mera skrattfyllda produkter, försöker ‘Dawn of Justice’ att lägga till lite humor, vilket inte alltid funkar.

Missförstå mig inte, det finns saker i ‘Batman v Superman’ som jag faktiskt tyckte om. Som sagt, Batfleck var suverän; jag vill se mer av Batfleck. Ge mig Batfleck! Henry Cavill hade mera karisma som Clark Kent (om man jämför med hans stoiska karisma i ‘Man of Steel’) och ibland visste jag inte vem jag skulle heja på: Batman, eller Superman?
Jeremy Irons använde all sin potential när han spelade Alfred. Han är det enda objektet i filmen som lyckas få ut lite leenden under dess gång.

När det kommer till Jesse Eisenbergs Lex Luthor: ingen kommentar. Jag har absolut ingenting att säga.

Vi alla vet nog vid det här laget att Zack Snyder inte är en bra historieberättare. Inte ens om han skulle regissera en porrulle skulle han berätta en roande story! Han är en visuellt talangfull filmskapare, och han bevisar det med ‘Dawn of Justice’. Actionscenerna var acceptabla, men de använde för mycket CGI. Jag menar: alldeles för mycket CGI! Hans Zimmers musik var — vad behöver jag säga? Det är Hans Zimmer, för i helvete!

SISTA ORDEN
‘Batman v Superman’ tror sig vara uppe på Marvels succé, men sanningen är att den bara är en onödig smoothie av CGI-action och en slarvig struktur. Inte världens bästa smoothie.

2/5

Deadpool – Recension

Deadpool-Poster-Dec1stFox klantade till honom, men när fansen gjorde sina röster hörda upprättade studion sina misstag. Ryan Reynolds anländer, för första gången, som Marvels älskade antihjälte Deadpool i… ‘Deadpool’!

‘Deadpool’ är exakt vad du förväntar dig från en film med titeln ”Deadpool”. Wade Wilson får cancer, han blir erbjuden en chans att bli frisk och blir istället Deadpool. För att Deadpool är Deadpool. Deadpool. Jag älskar att säga Deadpool.

Filmen (‘Deadpool’) revolutionerar superhjältegenren, speciellt med faktumet att den är från 15 år och — RATED R!!! Den här filmen ligger i ‘Attack on Titan’-territoriet. Absolut, alltså inte alls, på något sätt, lämpad för barn. Den är blodig och våldsam, både fysiskt och verbalt. Men inte bara det; det är den roligaste filmen jag har sett på länge sen ‘The Martian’. Metareferenser flyger från vänster till höger och fjärde väggen-brytningar som är lika minnesvärda som Ryan Reynolds framträdande som Deadpool. Reynolds var det perfekta valet som Deadpool. Han fångar karaktärens kvickhet och humor på det bästa, möjliga, geniala sättet.

Dessutom kom filmen ut runt Alla hjärtans dag, så den innehåller en kärlekshandling. Men det är en annorlunda kärleksfilm, som inte är rädd att leka med olika klichéer. Jag hade aldrig trott att ‘Deadpool’ skulle vara subjektet i en romans, men Tim Miller och kompani tog en uppfriskande väg med det.

SISTA ORDEN
Det här är Deadpool-filmen vi alla förtjänar. Det är Deadpool-filmen Deadpool förtjänar. Det är Deadpool-filmen Fox borde vara stolta över. För att det är ju, helt enkelt, ‘Deadpool’.

5/5

Mad Max: Fury Road – Recension

Som tur är, före årets slut, hinner jag recensera en till film som jag råkade missa i början av sommaren. Men jag räknar fortfarande ‘Star Wars’ som årets sista biofilm. Ingen kan ta det ifrån mig!

10636937_661847177254140_3001186770164503894_o

‘Mad Max: Fury Road’ var sommarens stora actionfilm och den fjärde delen i George Millers post-apokalyptiska filmserie.

Till min uppenbara förvåning har jag ALDRIG sett en ‘Mad Max’-film förut, förrän idag. Folk pratade om filmen som om det vore Kristi återkomst. Tankarna om filmen gjorde mig galen (pun intended). Så… Varsågoda.

HANDLING
Max Rockatansky blir ofrivilligt en del av ett uppdrag, utfört av imperatorn Furiosa, att eskortera en grupp kvinnliga fångar igenom den dystopiska öknen.

Ja, ‘Fury Road’ är en actionfilm till full grad. Men för att vara en actionfilm har den en ganska bra, eller njutbar handling. Världen som filmen utspelar sig i känns realistisk och man kan relatera sig till den. Det handlar om överlevnad och framförallt strävan efter vatten och bensin. Ja, du läste rätt.
Det fokuseras mycket på karaktärerna och deras personliga mål och förhoppningar. Handlingen, i sin helhet, är en stor och viktig del av filmen.

KARAKTÄRER
Vi alla vet att Mel Gibson inte har alla sina planeter i rätt omloppsbanor. Tom Hardy är nästan som en mental kopia av honom.
Hardy gör ett utmärkt jobb som Max. Jag visste aldrig att han kunde spela galen, och man får lite bakgrundshistoria om Max, som jag inte heller visste om eftersom det här är min första ‘Mad Max’-film.

Men, precis som i ‘The Force Awakens’, är mannen inte förgrunden, utan det är kvinnan. Charlize Therons karaktär Furiosa stjäl scenen. Hennes egna bakgrund är intressant, och det får en att tänka, analysera och spekulera.

Skurken Immortan Joe var ganska cool. Läskig design och en Darth Vader-lik andningsmask. Nicholas Hoult var som en realistisk Gollum. Och tjejerna var sexiga.

REGI
Du ska veta att jag hatar när filmregissörer använder sig av handhållna kameratekniker på fel sätt, speciellt när det kommer till actionfilmer. Jag är glad att George Miller inte är sån.
Biljakterna (och tro mig, det finns många sådana) är filmade på rätt sätt. Långa, breda tagningar där man ser allting. Jag älskar det.

Dessutom såg jag ingenting som verkade vara gjort av CGI; allt är praktiskt. Allt från bilarna till explosionerna till bakgrunderna. Allt är på riktigt. Jag älskar det!

SISTA ORDEN
Från actionscener till karaktärsutveckling finns det en perfekt plats för ‘Mad Max: Fury Road’ i actiongenren.

5/5

Star Wars: The Force Awakens – Recension

Jag har sett många filmer under det här året. Allt från actionpackningar till animationer till science fiction. Förhoppningsvis är det här den sista biofilmen som jag recenserar år 2015 – och om det är det så är det ett utmärkt avslut på året.

star-wars-force-awakens-official-poster

‘Star Wars: The Force Awakens’ är här! Man har fått vänta i dagar, veckor, månader på den här filmen. Men, som tur är, var väntan inte förgäves.

Det har gått 30 år sen den senaste Star Wars-filmen, ‘Return of the Jedi’, kom ut (nej, jag räknar inte med prequel-trilogin, tyvärr). Om jag får vara ärlig var jag peppad inför att se Kraften vakna upp, precis som alla andra på den här planeten. Och nu är det dags för min åsikt att släppas ut i det fria…

HANDLING
Som sagt, ‘The Force Awakens’ utspelar sig 30 år efter ‘Return of the Jedi’, där vi får följa både nya och gamla karaktärer och deras kamp mot Imperiets efterträdare, Första Ordningen.

Filmen tar oss tillbaka till originaltrilogins glans på många olika sätt. Det är ett spännande rymdäventyr, som är mycket bättre än de tre senaste filmerna som inte alls existerar. Men grundkonceptet har bekanta kännemärken från George Lucas original från 1977 och är nästan som en alternativ version av den filmen. Trots allt gör J.J. Abrams och kompani nya och annorlunda saker med det – för det mesta.
När handlingen rör sig framåt blir den lite upprepande under andra akten, något som inte påverkar upplevelsen särskilt mycket.

Vi alla vet att Star Wars har sina humoristiska stunder, och ‘The Force Awakens’ har nog mycket av det, precis som många andra filmer nuförtiden. Men jag gillar det!

KARAKTÄRER
Om man tittar på affischen ser man klart och tydligt att John Boyega håller i en blå ljussabel och att Daisy Ridley är i mitten i en någorlunda större storlek. Ja, affischen lurar oss lite…
Boyega, i mina ögon, spelar inte filmens huvudkaraktär – det är Ridley som Rey. Hon är självständig, har en stark personlighet och ett imponerande fysiskt framträdande. Det är nog det enda som jag kan säga utan att avslöja någonting. Jag gillar att de gick med ett annorlunda koncept för Boyegas karaktär Finn. Men Rey står ut i mitt huvud.

Det var kul att få se Harrison Ford komma tillbaka som Han Solo, och han är exakt samma Han Solo som vi alla känner och älskar från den gamla goda tiden. Chewbacca är fortfarande vid hans sida, där de har utmärk personkemi (som alltid). Den nya droiden, BB-8, är den sötaste saken i hela galaxen. Jag vill själv ha honom som en kompis eller rumskamrat, bara om han betalar sin del av hyran…

Ingen hade förväntat sig att Kylo Ren skulle vara bättre än Darth Vader. Men, till min förvåning, kan han lika gärna vara… årets filmskurk? Antingen han eller Ultron.
Han har en cool design, en intressant och spännande bakgrund och allt det övriga.

REGI
J.J. Abrams gjorde ett fantastiskt jobb med ‘Star Wars: The Force Awakens’. Hans regi är totalt felfritt. Jag är glad och lättad att han bestämde sig att använda praktiska effekter istället för 100% CGI som Lucas gjorde med episod I-III. Tro mig, det finns ett par CGI-karaktärer i den här filmen, men lyckligtvis ingen Jar-Jar Binks.

Filmen bygger upp viktiga saker inför ‘Episode VIII’ och ‘IX’, som jag längtar efter att få se eftersom det är jävla Star Wars!

SISTA ORDEN
‘Star Wars: The Force Awakens’ tar oss tillbaka till Star Wars gyllene tider och släpper inte taget. Det är definitivt min favoritfilm av 2015.

5/5

The Hunger Games: Mockingjay – Part 2 – Recension

Efter fyra filmer så är ‘The Hunger Games’-serien äntligen över. Vänta… ‘Divergent’ är inte slut ännu. Fan…!

FIN06_Seashore2_Payoff_25x38

‘Mockingjay – Part 2’ är adaptionen av den andra halvan av Mockingjay-boken, och den sista delen av filmserien. Det gick snabbt.

För att sammanfatta så har jag gillat alla de tidigare filmerna, speciellt ‘Catching Fire’. Jag förväntade mig ett episkt, storslaget avslut på serien. Men fick jag vad jag ville?

HANDLING
Rebellernas kamp mot The Capitol fortsätter när Katniss Everdeen försöker göra vad som helst för att döda President Snow.

Eftersom det är en fortsättning av ‘Mockingjay – Part 1’ så känns den här filmen som en sämre wannabe. Jag tyckte om aspekten med propagandan i förra filmen, men i den här filmen så fyller det upp många tomma ställen. Det är inte lika intressant.

Dessutom var det ingenting av vad jag hade förväntat mig. Nu kritiserar jag inte boken, utan filmen – och filmen kändes utdragen och långsam under oräkneliga scener. Den kändes kort på ett långt sätt. Några saker som händer är svåra att acceptera, t.ex. romansen. Utan att avslöja någonting – de vänder uppochner på steken under den tredje akten, vilket gjorde att de tre tidigare filmerna var onödiga på ett eller annat sätt.

För mig, som inte har läst boken, tycker jag att filmens handling passar bättre som en bok.

KARAKTÄRER
Kärlekstriangeln mellan Katniss, Peeta och Gale kändes försvagad, som om manusförfattarna inte brydde sig om det längre.

Rollistan innehåller fortfarande talangfyllda framträdanden. Men flera karaktärer, inklusive Finnick, är helt onödiga för handlingen. De gjorde ingenting med dem. Bara med Katniss, som är den enda som har karaktärsutveckling i just den här filmen.

REGI
Francis Lawrences actionscener var iallafall bra. Inget att klaga på där. Men vissa av de övriga scenerna var korta, abrupta, stressade och påtvingade, vilket drog mig tillbaka många gånger.

SISTA ORDEN
‘The Hunger Games: Mockingjay – Part 2’ drar ut på handlingen och gör sig själv till ett långsamt och ointressant avslut, men räddas av spänningsfyllda actionscener och skådespeleri.

2.5/5

Spectre – Recension

Man ser att den här filmen har stil. Till och med personalen på biografen hade på sig kavajer och slipsar.

1$_V?_Job Name

‘Spectre’ är den nyaste James Bond-flicken med Daniel Craig tillbaka som Agent 007 och ‘Skyfall’-regissören Sam Mendes bakom kameran. Tydligen kan det här vara Craigs sista runda som Bond, vilket låter logiskt eftersom fyra filmer är en för mycket för bara en Bond…

HANDLING
Bond är på ett personligt uppdrag att ta reda på hemligheten bakom terroristorganisationen SPECTRE, medan M försöker att hålla MI6 vid liv.

Till skillnad från sin föregångare har ‘Spectre’ ett väldigt simpelt, klassiskt koncept typiskt för de flesta Bond-filmer: en terroristgrupp vill ta kontroll över världen. Och filmen har en äventyrlig ton, blandat med småkomedi och mystik, men det är inte lika spännande eller intressant som ‘Skyfall’.

KARAKTÄRER
Jag kommer att sakna Daniel Craig när han väl hänger upp kavajen. Oddsen att han kommer tillbaka i ‘Bond 25’ är mer eller mindre 50/50. Men tills vidare är han James Bond i mina ögon!

Léa Seydoux var en höjdpunkt, det är jag säker på. Ja, hon var damen i nöd ett par gånger, men hon var modig, stark (inombords) och hade underhållande kemi med Bond.
Det fanns inte nog mycket av Christoph Waltz tyvärr. Tro mig, han gjorde ett bra och passande jobb som skurken. Men det fanns ingenting minnesvärt om honom, bara att han är spelad av Christoph ”Hans Landa” Waltz!

REGI
Den första tagning i filmen fick mig att tappa min haka. Sam Mendes har ett öga för sånt där. Scenerna är uppbyggda och utförda på ett speciellt, Tarantino-likt sätt, tillsammans med Thomas Newmans musik och Sam Smiths ledmotiv. Fy fän, vilket bra ledmotiv!

Filmen är actionpackad, naturligtvis. Det är Bond-film – vad hade du förväntat dig? Mendes gick åt ett annat, mera klassiskt håll med den här filmen i jämförelse med ‘Skyfall’, som jag tycker är lite mer överlägsen.

SISTA ORDEN
‘Spectre’ är ett gammaldags Bond-äventyr där vi får bra action från regissören Sam Mendes.

3.75/5

The Martian – Recension

När både Matt Damon och Jessica Chastain är med kan det här lika gärna vara en indirekt prequel till ‘Interstellar’.

The Martian Launch One Sheet

‘The Martian’ är regisserad av mannen, myten, legenden – Ridley Scott. Bara den meningen är självförklarande. Dessutom har vi en gigantisk stor rollista, med bland annat Jessica Chastain, Michael Peña, Kate Mara, Sebastian Stan, Jeff Daniels, Sean Bean och såklart Matt Damon som en till astronaut som är strandad på en främmande planet.

HANDLING
Under ett uppdrag på Mars misstänks astronauten Mark Watney vara död, som måste kämpa för att överleva tills NASA kan rädda honom.

Tänk dig ‘Cast Away’ med science fiction-element. Jag gillade ‘Cast Away’ och jag gillade ‘The Martian’. Det är intressant och överraskande underhållande att få se en man försöka överleva på en planet där ingenting växer (men det finns ju vatten, :-D). Som tur är gjorde inte Scott och manusförfattaren Drew Goddard filmen till en drama. I vissa sammanhang är det en komedi, och en rolig sådan!

Det klipper från Watney på Mars till NASA på Jorden som försöker att hitta på en räddningsplan. De två olika scenariona är relaterade till varandra och de går ut på samma mål. Men jag tyckte att Mars-scenerna var mer intressanta, eftersom ingen av oss har varit på Mars!

KARAKTÄRER
Det här är andra gången som Matt Damon får spela en astronaut, och han var ett perfekt val som Mark Watney. Watney är en optimist och han försöker att göra situationen bättre genom att skämta om det. Men han är fortfarande mänsklig, och saker och ting kan fortfarande gå åt helskotta.
Jag önskar bara att de kunde ha sträckt ut hans karaktär lite längre, gällande hans motivation och familj t.ex.

Resten av Mars-besättningen hade extremt bra personkemi med varandra och med Watney. Man får en känsla av historik och samband. Ingen kändes endimensionell eller tråkig, vilket är ett stort plus i min bok.

REGI
Ridley Scott ville ge oss Mars och han gav oss Mars! Jag vet att de filmade i öknen här på Jorden men fotografin ser ut som levande bilder ur en faktabok. Det är öppen mark med endast en liten marsian-människa i mittpunkten, och ibland känner man sig som den marsian-människan.

Musiken, inkluderat soundtracket, är något av det bästa som det här året har erbjudit oss. Min fot diggade rytmen konstant, speciellt under ABBA-biten.

SISTA ORDEN
Matt Damon sätter in allt sitt bästa i denna humoristiska, Mars-baserade berättelse om överlevnad.

4.7/5

The Shining – Recension

Eftersom Halloween är precis vid hörnet bestämde jag mig att äntligen recensera en av tidernas största mästerverk sedan Eiffeltornet…

The_Shining_poster

2015 markerar den 35:e årsdagen för Stanley Kubricks ‘The Shining’. Jag kan vara några månader sen med att fira (som sig bör). Men det hindrar inte mig från att säga vad alla tycker om den här filmen. Visst är det konstigt att den bara har 91% och inte 100 på Rotten Tomatoes…?

HANDLING
Jack Torrance och hans lilla familj ska ta hand om det isolerade hotellet Overlook under vintern, där en psykologisk kamp inträffar när Jack långsamt börjar att tappa vettet.

Filmen är baserad på Stephen Kings bok, men den följer inte exakt samma spår som boken. Kubricks förändringar kan ha gjort en bra skillnad, vilket det känns som faktiskt. Det är ingen spökfilm om du tror det, utan det är en psykologisk berättelse om galenskap och om att man ska hålla sig borta ifrån hotell med mörk historik.
Det är en annorlunda skräckfilm. Inga dumma jump scares som är billiga som fan. Man måste vara uppmärksam och fokuserad, eftersom filmen låter dig tänka efter, analysera innehållet och även komma på dina egna teorier osv.

KARAKTÄRER
Det är bara att säga det: Jack Nicholson borde ha vunnit en Oscar! (Dumma kritiker…) Killen är bra på vad han gjorde i ‘The Shining’. Han stjäl varenda scen. Varje replik blir perfekt igenspikad.

Under första akten var Shelley Duvall helt okej i hennes roll, men senare under andra akten blev hon mindre och mindre trovärdig, tills hon själv såg ut som en skräckfilm under tredje akten.

Pojken Danny var ganska läskig ändå. Jag tror att Kubrick såg honom och sa: ”Han ser stoisk ut. Honom anlitar vi!” Barnskådisar är vanligtvis obegåvade som alla i ‘The Phantom Menace’. Men Danny gav en nyfiken känsla till det hela, speciellt när det gäller rum 237 och om Stanley Kubrick fejkade månlandningen eller inte.

REGI
Direction magnifique! Förutom manuset och handlingen gjorde Kubrick en film som ser osannolikt bra ut. Kameran rör sig alltid så slätt och elegant. Långa tagningar som han använde sig av byggde upp spänning och förväntan på ett stiligt sätt.

Men nog satte han många obehagliga bilder på duken, om jag får säga det själv. Vare sig det är en blodig hiss, ett par tvillingflickor i korridoren eller ett naket kvinnomonster i badkaret så fastnar de bilderna i mitt huvud i evigheters evighet…

SISTA ORDEN
Låt King vara besviken om han så vill. Jag säger bara att Stanley Kubricks version av boken ‘The Shining’ är ett tankeväckande mästerverk, där Jack Nicholson står på toppen av sin karriär.

5/5