Category Archives: Topp- och rankningslistor

Bästa eller sämsta av något ämne!

Topp 10 bästa Paramore-låtar

Jag älskar att göra mina egna topplistor. Jag älskar det. Nämnde jag att jag älskar att göra mina egna topplistor? För att det gör jag. Vet du vad jag också älskar? Musik, framför allt rockmusik. Två av mina favoritband är, ingen mindre än, Paramore och, ingen större än, Linkin Park!

För att hedra dessa fantastiska band ska jag lista upp mina tio favoritlåtar av Paramore, respektive Linkin Park. Eftersom Paramore-listan var lättare att göra, börjar jag med Hayley Williams och kompani.

10: Decode

Ja, jag är medveten om att det här är Paramore-sången från ‘Twilight’. Men när jag tänker på Paramore tänker jag inte på Kristen Bella Swan Stewart Snövit Tjejen Från Adventureland eller Shovel Face. När jag tänker på Paramore och ‘Twilight’ samtidigt tänker jag på Decode.

Decode är som ett undantag för bandet. Till skillnad från deras övriga låtar, som har mera energi, är Decode lite mer dramatisk. Den visar vad Hayley Williams är kapabel till när det gäller sång. Självaste texten påminner mig om den första ‘Twilight-filmen, vilket suger eftersom jag inte gillar ‘Twilight’. Min, personliga, tolkning av texten är: den berättar om ett spänningsfullt och realistiskt förhållande. Så, tekniskt sett, inte alls som ‘Twilight’…

9: Now

Det här är vad jag kallar klassisk Paramore! (Klassisk-ish.) En bra låt, plus en grymt häftig musikvideo. Hur mycket bättre kan det bli?

I början av Now byggs dess energi upp, och under refrängen släpps den ut. Men, senare mot slutet, släpper den lös all energi den har och ger oss ett kraftigt och minnesvärt avslut.

Allvarligt, titta på musikvideon.

8: Brick By Boring Brick

Paramore är nästan som Linkin Park; de gillar att experimentera. Vare sig det är genren, melodin eller texten skapar de olika typer av musik. Brick By Boring Brick är, i princip, en saga. De fyra första raderna i texten berättar om en flicka som har lämnat sitt hem för att istället leva i en saga. Ganska simpelt, eller hur? Men tre rader senare blir sången mörkare och mörkare.

Efter det sjunger Hayley Williams om att begrava ett slott. Paramore i ett nötskal!

7: Still Into You

Den mest optimistiska låten någonsin! Utan någon jävla tvekan!

Still Into You lyckas alltid fånga mig och hålla mig kvar i mindre än fyra minuter. Den här låten är charmig, söt, klatschig och full av liv. Williams sång är annorlunda och tyngre än vanligt. Betydligt bättre än de flesta kärlekslåtar som finns därute.

6: crushcrushcrush

Dessa människor blir bara bättre och bättre. De vågade till och med skriva låttiteln utan stora bokstäver eller mellanrum!

Sann rock ‘n’ roll – Paramore style! Rytmisk, hård och sann, crushcrushcrush (våga säga det snabbt) har en krypterad sångtext som jag försöker förstå mig på, men förgäves. Min tolkning av texten är den raka motsatsen till de flesta andra tolkningar, så jag ska inte säga något om det. Skitbra låt, i alla fall.

5: Pressure

Glöm vad jag sa om crushcrushcrush – det här är rock ‘n’ roll! Pressure är en av Paramores första låtar, och det är ingen dålig början för dem.

Det är roligt att jämföra dåtidens Paramore med nutidens Paramore och se var de är idag (idag är de bara en duo). Pressure ligger i ”hårdare Paramore”-kategorin. Men, det finns hårdare…

4: Ignorance

Jag hade ingen aning om att Paramore kunde vara så här punkiga. Ignorance är en arg och mer seriös låt än, t.ex. Still Into You eller crushcrushcrush.

Bandet fortsätter att överraska, men Hayley Williams stjäl scenen. Jag har försök att sjunga den här sången lika snabbt som hon gör. Men, vad jag än gör, är hon fortfarande en mycket bättre sångare. Om hon skulle sjunga den här låten mycket långsammare och lugnare (som en Kalixbo) skulle dess längd ha fördubblats till åtta minuter.

Nu vet jag att ignorans är min nya bästa vän.

3: Monster

Vi börjar att närma oss toppen, mina damer och herrar. Men först måste vi ta oss förbi monstret.

Ursäkta det dåliga ordvalet.

Denna singel från Michael Bays ‘Transformers: Dark of the Moon’ bevisar en viktig sak: att Hayley Williams kan skrika, som en kvinnlig Chester Bennington (fast en kvinna). I mina ögon är Monster som en kombination mellan crushcrushcrush, Pressure och Ignorance. Det är en kraftfull låt, både musikaliskt och vokalt.

2: That’s What You Get

Det är vad du får. Bokstavligen.

Skämt åsido, That’s What You Get har ett ganska vackert och tankeväckande budskap bakom sig. Min fot diggar konstant till låtens rytm och det lär ta ett tag tills jag blir trött på den. Låten, alltså, inte foten…

1: Misery Business

Jag har listat upp nio Paramore-låtar och alla är suveränt skitbra på sina egna, självständiga sätt. Men ingen låt är överlägsen över denna där – Misery Business! Jaha, du såg det redan.

Om du går på högstadiet eller gymnasiet slår jag vad om att du kan hitta dig själv i Misery Business. Den handlar, i princip, om en elak och manipulativ tonårstjej. Erkänn nu att du känner dig träffad.
Låten är stark och tar aldrig slut på energi. Den lägger alla sina kort på bordet. Den är ganska våghalsig och enkel i sitt budskap. Varför säger jag ”ganska”? Den är våghalsig och enkel i sitt budskap!

Misery Business vinner priset för Bästa Paramore-låt. Härnäst kommer en topplista av de tio bästa Linkin Park-låtarna. Håll utkik för den…

Filmer 2015 – Från Sämst till Bäst

Under tiden året börjar att närma sig sitt slut ska jag ranka upp alla de 16 filmer som jag såg från början till slutet av 2015, från sämst till bäst.

Jag ville göra någonting annorlunda, något som jag aldrig har gjort förut. Dessutom kunde jag inte göra en topp 10-lista av årets bästa filmer och en annan för de sämsta, eftersom siffran inte räcker. Då tänkte jag på en rankningslista. Och det lät bra i mina öron.

Så, här har ni det, mina kära läsare: min rankningslista av 2015s filmer, från den sämsta till den bästa.

16. Fifty Shades of Grey
Vad? Hade du förväntat dig något annat? Adaptionen av E. L. James porrbok, som var baserad på hennes egna Twilight-fanfiction, är årets sämsta. Jag kan fortfarande inte fatta hur och varför Morsan gillar böckerna.

‘Fifty Shades of Grey’ är som porr för fint folk, folk som dricker te och spelar cricket hela dagarna. Karaktärerna är dumma, manuset är absurt, till och med sexscenerna hade besvikelse ingraverat i sig. Men, som jag har sagt, regin och fotografin var det enda som var någorlunda imponerande med denna katastrof kallad ”film”.
Jag vill inte gnälla på om hur mycket jag hatar ‘Fifty Shades of Grey’ – jag tror att du har fattat poängen nu. Att de kunde göra den boken till en film men inte Vargbröder… Vilken värld vi lever i.

15. Odödliga
Du vet nog vad jag tycker när det kommer till svenska filmer. ‘Odödliga’ är inget undantag.

Det är en total rip-off av både ‘Thelma & Louise’ och ‘Bonnie and Clyde’, där ordet ”originalitet” inte finns. Vanligtvis gillar jag filmromans om det är gjort på rätt sätt, och för det mesta finns det bra personkemi i ‘Odödliga’. Men filmen tvingar tjejen och killen till att bli ihop, vilket inte är nyttigt för en sån här film. De blir hela tiden osams och efter ett tag knullar de varandra och är sams igen. Det känns upprepande och slitet, och framförallt inte originellt.

14. Fantastic Four
20th Century Fox har gjort både bra och dåliga serietidningsfilmer. Vad i helvete hände med ‘Fant4stic’?

Jag gillade faktiskt den första halvan av filmen, samma med rollistan och uppbyggnaden. Baserat på det hade filmen mycket potential. Men just när den andra halvan slog in tappade jag all hopp.
En stor mängd av specialeffekterna såg ofärdiga ut. Till och med Doctor Doom såg ofärdig ut, både i manuset och på skärmen. Det var bara en besvikelse, och jag tvivlar på att jag kommer att titta på den filmen igen…

13. The Hunger Games: Mockingjay – Part 2
‘The Hunger Games’-serien är ett globalt fenomen. Jag hade inga stora problem med de tre första filmerna. Men den fjärde och sista var en besvikelse.

Jag tror att de bara kunde ha gjort hela Mockingjay-boken till en film istället för två. Jag hade förväntat mig ett episkt avslut på serien. Men istället var den långsam, utdragen och olyckligtvis ointressant på många ställen. Jag fick intrycket att Francais Lawrence och manusförfattarna inte brydde sig om denna franchise längre och bara gjorde upp något spontant.

12. The Divergent Series: Insurgent
Om jag får vara ärlig så har jag glömt det mesta om ‘Insurgent’. Den första ‘Divergent’ hade själv ingenting märkvärdigt att leverera. Så denna franchise är bara… det, en kopia av ‘Hunger Games’.

Den här filmen hamnar precis i mittpunkten av den här listan, där gott möter ont – och den drar attribut från båda. Det är en njutbar actionfilm som ska ses som ens guilty pleasure.

11. Maze Runner: The Scorch Trials
Ungdomsfilmerna fortsätter. ‘The Maze Runner’ från 2014 var faktiskt en bra science fiction/action/mysterium-film, för att vara baserad på en ungdomsbok.

Så uppföljaren ‘The Scorch Trials’ efterföljer Thomas och kompanis ‘Mad Max’-äventyr utan några bilar alls. Som jag sa i min recension så har filmen bra och nagelbitande actionscener, men handlingen blir mer och mer ologisk efter ett tag. Alltså när eftertexterna kommer upp.

Också en guilty pleasure-actionfilm.

10. The SpongeBob Movie: Sponge Out of Water
Jag är lika överraskad som dig: ”Varför är ‘SvampBob’ så högt uppe?” Okej, för det första: nr 10 är inte alls högt. För det andra: den var bättre än nr 11-16.

‘SvampBob Filmen’ är gjord för SvampBob-fans och folk som gillar animationer. Det är ganska svårt att kritisera en film som den här. Vad ska man kritisera? Handlingen? Strukturen? Dialogen? Karaktärerna?! Det är en SvampBob-film för tusan!

9. Furious 7
Nu börjar vi att sakta komma till den positiva sidan av den här listan. Men det finns fortfarande dåliga saker att nämna.

‘Furious 7’ var ingen perfekt actionfilm. Men anledningen till att jag placerade den på nr 9 var för att det var Paul Walkers sista film, och på grund av det blev det problem under produktionen som de ändå lyckades lösa. Även om handlingen är ganska löjlig och barnslig har filmen sina minnesvärda stunder, t.ex. ”See You Again”-tributen till Walker, som fick mig att gråta sjöar.

8. Jurassic World
Vem älskar inte monster? Vem älskar inte när en studio använder samma koncept för varenda film i en serie?

‘Jurassic World’ är som en nystart på denna franchise, fast att det inte är en direkt reboot. Indominus rex var definitivt filmens höjdpunkt, och Chris Pratt och Bryce Dallas Howard var bra i deras roller. Vissa delar av handlingen är helt ointressanta och inte alls nödvändiga.
Men jag vill gärna se hur framtiden ser ut för franchisen.

7. Spectre
Daniels Craigs fjärde runda som Agent 007 var ett actionpackat äventyr mer likt de klassiska Bondfilmerna än de senaste. Det är en intressant handling av mystik och avslöjanden.

Christoph Waltz roll som skurken var minimal men bra för vad filmen skulle åstadkomma. Den är inte som ‘Skyfall’ när det kommer till handling och story. Men jag har ett talesätt: ”Bond är Bond”.

6. Avengers: Age of Ultron
Marvel Cinematic Universe överraskar varje gång. Joss Whedons ‘Avengers’-uppföljare står inte lika starkt som sin föregångare tyvärr, men mer negativ kan man inte vara.

Allt är större och förbättrat, med en global känsla när hjältarna förflyttar sig från plats till plats. Det är kul att få se sitt favoritteam kämpa mot James Spaders Ultron. De interagerar med varandra på ett nyare och obekant sätt än i första filmen. ‘Age of Ultron’ bygger upp mycket inför kommande filmer, både bra och mindre bra saker…

5. Ant-Man
Först kom ‘Guardians of the Galaxy’ ut och blåste av oss hattarna. Sen kom ‘Ant-Man’ ut och tippade av oss hattarna utan att vi ens märkte det!

Marvel tog en alternativ väg för ‘Ant-Man’, vilket var att göra en kriminell tjuv till en superhjälte och lärling till Hank Pym, den originella Ant-Man. Det är en kuppfilm med element tagna från 2008s ‘Iron Man’ och komedi från ‘Nakna pistolen’-filmerna.

4. Big Hero 6
Till skillnad från de övriga filmerna på den här listan kom ‘Big Hero 6’ tekniskt sett ut 2014 i USA och i år här i Svenneland. Men vem fan bryr sig om det? ‘Big Hero 6’ äger!

‘Big Hero 6’ är troligtvis Disneys bästa animation hittills. Grejen som gör den så bra är att den visar att vetenskap är roligt, fast att i det verkliga livet är det bara tråkigt och komplicerat. Vuxna kan också titta på den här filmen och relatera sig till karaktärerna. ‘Big Hero 6’ tar risker och hanterar dem på det bästa, möjliga sättet.

3. Mad Max: Fury Road
‘Fury Road’ är den första ‘Mad Max’-filmen som jag har sett och jag är glad att jag fick den på DVD.

Det är en suverän actionfilm, regisserad med praktiska effekter istället för att lita för mycket på datorn. Tom Hardy bevisar att han inte ska lämna Hollywood på ett långt tag. Jag vet att jag aldrig skulle vela bo i en värld som världen i ‘Mad Max’.

2. The Martian
När Ridley Scott gör sci-fi gör han med hjärtan. ‘The Martian’ var årets överraskning. Matt Damon – strandad på Den röda planeten, ungefär som i ‘Interstellar’.

‘The Martian’ är ingen deprimerande drama, utan det är en helvetes rolig kamp för överlevnad. Författaren av boken, Andy Weir, tog allt som var bra om ‘Cast Away’ och föreställde sig den situationen på Mars. Till skillnad från ‘Odödliga’ gör ‘The Martian’ ingenting för att bli kallad en rip-off. Det är ett originellt ”omtänkande”…

1. Star Wars: The Force Awakens
Det fanns ingen tvekan om att ‘Star Wars’ skulle bli min favoritfilm av 2015.
Vi får både det gamla och även det nya. Daisy Ridley, John Boyega och Oscar Isaac var härliga tillsatser till storyn, och man såg en lovande utveckling hos skurken Kylo Ren. Jag fick den bästa bioupplevelsen som jag har haft på länge, tack vare Disney och J.J. Abrams arbete på ‘Star Wars: The Force Awakens’.

Ja. Det var det året. Hoppas bara att fröken 2016 toppar sin föregångare…

Gott Nytt År, dödliga!
// Von Norre

Topp 10 bästa Guardian Bakugan

Snart kan man damma av sina händer och lägga Bakugan åt sidan ett tag. Haha, jag skojar bara!

Som ett avslut på min lilla serie av Bakugan-relaterade topp 10-listor ska jag lista upp de… 10… bästa… Guardian Bakugan! På söndag, söndag, söndag!

(Jag är varken William Shatner eller har Tourettes syndrom, bara så att du vet.)

När jag säger ”Guardian Bakugan” menar jag förstås inte alla Bakugan från serien eller leksakslinjen. Guardian Bakugan är de huvudcentrala, vanligtvis talande Bakugan som är partners med antingen en människa, en Vestal, en Neathian eller en Gundalian. Eller en artificiell livsform – det räknas också. Listan fokuserar på deras design, förmågor, personligheter och roller i serien. Övriga Bakugan, vars roller i serien är mycket, mycket, extremt mycket mindre, är exkluderade.

Men först – hedersomnämnanden:

Aquos Elfin
Pyrus Fourtress
Ventus Hawktor
Haos Brontes
Haos Tigrerra
Subterra Premo Vulcan

10. Ventus Harpus
Precis som med de två föregående listorna startar jag lätt och slätt med en tveksam placering på nummer 10.
Harpus är Kombas partner, en av Masquerades rekryter i säsong 1, och en irriterade men sympatisk Bakugan. Hon har en cool, ganska sexigt design och en hes, öronsårande röst som ändå lyckas göra mig påtänd… Vi går vidare.

Hon älskar att förolämpa och reta sina motståndare, speciellt Shuns partner Skyress med kommentarer som ”old lady” och ”grandma”. Och då vet man att Harpus kommer att få äta upp sina ord…

9. Haos Lumagrowl
Som den dominerande Haos Bakugan av Twelve Orders är Lumagrowl troligtvis den girigaste Bakugan från Gundalia.

Lumagrowl är en ostoppbar styrka när han slår till sina fiender med sina sex vassa svansar. Varje gång Kazarina kliver in vet man att han ligger förberedd i hennes hand. Det var i alla fall det jag känner när jag tittar på serien…

8. Haos Tentaclear
Om man gillar att leka Arga leken så borde man inte utmana Tentaclear på det. Inte ens Arga snickaren kan vinna över honom.

Skämt åsido (det var ett till skämt) – Tentaclear är en livslevande lampa, med förmågan att sända ut ljusstrålar lika starka som solen. Till skillnad från alla andra Guardian Bakugan pratar han aldrig – alltså aldrig – och man börjar att undra hur i helvetes fan han kommunicerar med Julio. Om de nu alls kommunicerar med varandra. Vem vet…?

7. Darkus Linehalt
Visst är antihjältar skitstövlar? Linehalt, tillsammans med sin partner Ren Krawler, är ett utmärkt, sympatiskt exempel på det.

Men bara för att en Bakugan har attributet Darkus betyder det inte att den inte har ett gott samvete, när det gäller sina allierade och sina fiender. Linehalt bär på en hemlighet kraft som inte ens han själv förstår, vilket gör att han håller tillbaka sin potential i strid. Precis som med Ren har Linehalt en god sida till sig; och hans onda sida blir försvagad. Ibland vet man inte vilken sida han är på, och därifrån får man en intressant och förbryllande karaktär.

6. Darkus Hydranoid
Från en Darkus Bakugan till en annan. Hydranoid är efterträdaren till Masquerades första partner Reaper, och definitivt en mer dominerande Bakugan.

Jag har alltid älskat hans olika former, vare sig han har ett huvud, två eller tre huvuden. Poängen är att Hydranoid, i sin helhet, är en badass. Man vill seriöst ha honom som ett husdjur; sitta på hans ena axel och säga saker som Masquerade vanligtvis brukar säga. Ett perfekt liv att leva.

5. Ventus Skyress
Men om man inte tycker om stora hydra-monster (Hail Hydra!) så kanske man vill ha en stor, grön, vis Fenix fågel som sällskap istället. I mina ögon är det det bättre alternativet.

Skyress har funnits vid Shun Kazamis sida sen hans mors hälsa blev sämre och är en lojal och rättvis partner. Under de övriga säsongernas gång har Shun haft flera nya partners (två för mycket), men de har aldrig lyckats ersätta Skyress. Hon är speciell, både inombords och utanför bland hennes magnifika fjädrar. Ignorera den där sista biten…

4. Haos Aranaut
Jag ska bara komma ut och säga det: Aranaut är suverän! I början av ‘Gundalian Invaders’ tyckte jag att den riktiga Aranaut var ganska… stoisk, tråkig och i princip en staty. Men han blev en mer heroisk och intressant karaktär efter ett tag. Och det var bara en av två saker som jag var skeptisk om gällande den säsongen.

Utan att avslöja för mycket – Fabia och Aranaut är ett perfekt team. Jag vet att jag verkar lite kortfattad (det har varit en lång dag). Aranaut är 100% lojal till prinsessan av Neathia – och, som en sann Castle Knight, gör han allt för att försvara sitt hem och besegra Gundalias styrkor.

3. Pyrus Helios
Nu har vi kommit till topp 3, De tre musketörerna, De tre små grisarna, The Three Stooges, Cornetto-trilogin! Och här har vi en skrämmande, skräckinjagande, helvetisk jävel.

Helios är, på ett metaforiskt sätt, Satans vakthund. De tre första bokstäverna i hans namn är ju H-E-L (Ringer det någon klocka?). Tyvärr finns det ingen Satan i Bakugan-serien, bara Spectra Phantom, hans partner. Spectra är besatt av att försöka göra Helios till den ultimata Bakugan – och för någon konstig anledning vill Helios det också. Du vet – onda saker. Men Drago är själv nära att bli den ultimata Bakugan, så det blir lite friktion mellan gott och ont (alltså Drago och Helios).

2. Aquos Preyas
Det finns saker i ‘Bakugan Battle Brawlers’-serien som många kan tycka om, medan andra kan tycka att det är onödigt och/eller irriterande. Preyas är en passande kandidat till det!

Preyas är nog den märkligaste Bakugan. Tänk dig Deadpool med gälar. Men man måste ändå älska honom med sin starka personlighet och clownaktiga beteende. Grejen med honom är att han är unik – verkligen unik. Han kan ju byta attribut närsomhelst, men bara till Darkus och Subterra. Konstigt eller hur?

Dessutom lägger han ett ägg (bokstavligen), där han får två nya tvillingbröder. Ja, ‘Bakugan’ är skumt…

1. Pyrus Dragonoid ”Drago”
Åh, kom igen, du såg det komma! Drago är nästan som Optimus Prime, och ungar gillar honom väldigt mycket.

Jag antar att orsaken till varför jag satte Drago på nr. 1 var för att han är seriens mest ”centrala” Bakugan minst sagt. Även om han har gått igenom flera olika, oräkneliga fysiska evolutioner utvecklas han också psykiskt, tillsammans med sin partner Dan. Fast ibland kan de båda falla ner på samma nivå igen. Men äsch, skit i det!

Topp 10 bästa karaktärer från Bakugan

Det går inte att säga emot att ‘Bakugan’ har suveräna karaktärer, stora som små. Listan är nästan oändlig. Men min Topp 10-lista har en simpel början och slut. Före vi slår till den i röven måste jag, såklart, nämna några hedersomnämnande karaktärer som tyvärr inte fick en plats på listan:

Jake Vallory
Baron Leltoy
Ren Krawler
Jenny & Jewls (JJ Dolls)
Lync Volan
Zenet Surrow
Sellon

Om du vill veta mer om alla karaktärer som finns på listan kan du klicka på länkarna som leder till deras artikelsidor på Bakugan Wiki, som tyvärr innehåller spoilers om serien. Men varför skulle du ens göra det när jag själv skriver all spoiler-fri och nödvändig information?

På med hårdstövlarna – här ska en Topp 10-lista skrivas!

10. Paige
Av alla karaktärer som jag kunde ha satt på nummer 10, så valde jag en tjej. Men Paige är ingen vanlig tjej, Hon är faktiskt den officiellt första tjejkaraktären som inte är eller ser tjejig ut.

Paige är en Gundalian, som gjorde sitt första och enda framträdande i Arc 1 av ‘Mechtanium Surge’, tillsammans med sin vän Rafe från Neathia. Serien är bekant med att introducera kvinnliga karaktärer som man bryr sig om, eller som man bara tycker är coola. Paige är en cool, tuff och — Vågar jag säga det? — badass tjej!

9. Klaus von Hertzon
Låt oss gå tillbaka till originalsäsongen, där Masquerade rekryterade världens bästa Bakugan-spelare för att besegra Dan och resten av Battle Brawlers-gänget. Och en av de var den amerikanska tysken Klaus von Hertzon!

Som en sann gentleman respekterar Klaus sina motståndare, även när han försöker att ta deras Bakugan ifrån dem. Man hatar att man älskar honom, helt enkelt. Som tur är blir han sig själv igen – en 100% gentleman! Jag tror nog att jag aldrig har använt ordet ”gentleman” mer än en gång i ett inlägg…

8. Kazarina
Även om jag gillade ‘Gundalian Invaders’ tyckte jag att de flesta skurkarna i den tredje säsongen inte var de bästa. Men jag måste säga att Kazarina var överraskande bra som en skurk och den bästa skurken i säsongen.

Hon må vara en riktig bitch – värre än Mylene – men hon har allting som en kvinnlig skurkkaraktär måste ha: En snygg design, en acceptabel motivation och framför allt en ond personlighet. När hon utför sina onda planer börjar man att se Kazarinas sanna sida: att hon verkligen är en bitch!

7. Fabia Sheen
Jag har använt orden ”gentleman” och ”bitch” som adjektiv i det här inlägget. Vilket ord kan man beskriva Fabia med då? Kanske…  badassinna? Jag har ingen aning om varför jag fortsätter att använda ordet ”badass” för allting, men tills vidare är det det enda ordet som passar…

Fabia är prinsessan av Neathia som kämpar hårt för att vinna kriget mot Gundalia. När man träffar henne för första gången verkar hon som en bestämd krigare, och hennes motivation är den mest känslosammaste i hela serien, bokstavligen. Hon förtjänar verkligen att bli kallad prinsessa.

6. Mira Clay
Inte kunde jag göra den här listan utan att sätta Mira på ett plats. Som ledaren av motståndsrörelsen har Mira endast ett mål: att befria alla Bakugan från de onda händerna av Vexos. Och även att hitta sin försvunna bror.

För att vara helt ärlig kan Mira lika gärna vara Fabias syster, eftersom de båda är bestämda och envisa. Men jag tycker att Mira är en lite mer förstående karaktär i min bok. Inte bara på grund av hennes suveräna design, utan för att man förstår hennes beslut och vanligtvis är hennes beslut logiska.

Även om de tonade ner hennes roll två säsonger senare i ‘Mechtanium Surge’, så är Mira Clay fortfarande en av de bästa.

5. Dan Kuso
Nu kommer vi till våran älskade teamledare, hjärnan bakom hälften av allt – Mr. Dan Kuso!

Trodde du verkligen att Dan skulle vara på första plats – på min lista? Det finns fyra andra karaktärer som är mer överlägsna än honom, men det finns en god anledning till varför han är på femte plats.

I och med att Dan är huvudkaraktären finns det en rättvis mängd av fokus på honom. Han är ju teamledaren, som sagt! Dan är en tuff kämpe som aldrig tackar nej till en utmaning, och han har perfekt personkemi med sina lagkamrater, speciellt Runo.

(Dan och Runo sitter på en sten. Stenen börjar rulla. De börjar kn****)

4. Alice Gehabich
Alice, skönheten från Ryssland, är den perfekta tjejen. Hon är snäll, söt och — nämnde jag att hon var snäll? Om jag någonsin fick chansen att dejta en tjej som Alice skulle jag ha nypt mig själv och insett att det bara var en dröm…

I jämförelse med sina lagkamrater är Alice ingen Bakugan-spelare. Istället är hon teamets vise vägledare. Hon vet mycket om Bakugan-spelet som hon gärna delar med sig med andra. Men tyvärr har Alice en mörk hemlig som påverkar teamet till full grad.

Efter de två första säsongerna försvann Alice utan förklaring, vilket gjorde mig ganska besviken att aldrig få se henne igen. Men det är ju bara att gå tillbaka till säsong 1 och börja om igen!

3. Shun Kazami
Det enda som jag kan säga om Shun är att han är en ninja-badass. (That is all.) Han är tystlåten av sig men fortfarande en viktig medlem i teamet.

När serien fortsätter att gå framåt och mer information avslöjas ser man ett gott hjärta i honom. Vare sig det handlar om hans mamma, Dan, Skyress eller resten.

Men man måste älska hans ninja-skills.

2. Spectra Phantom
Ah… Ledaren av Vexos. Mannen med masken och det extremt stora håret – Spectra Phantom. Spectra är, utan tvekan, seriens bästa skurk. Inte ens Masquerade eller Barodius kan övervinna honom.

Även om han är en skurk förstår man honom och hans motivation till fullo. När han till slut tar av sig masken börjar man att se samma person, med eller utan masken. Jag vet att det kan låta märkligt, men det är sant.

1. Runo Misaki
In your face! Min nummer 1, min favoritkaraktär från ‘Bakugan Battle Brawlers’ är Runo Misaki!

När jag var yngre – runt 8-10 år när Bakugan gjorde sin explosiva debut – var jag förälskad i Runo. Vem kunde inte vara det? Hon är söt, oskyldig, men samtidigt tuff, envis och stark inombords. Hon ödslar inte tid på planering, utan hon bara attackerar direkt – och hon gör det på ett bra sätt. Hon är en brawler som är värd att ha i sitt team.

Runo är en suverän karaktär och den bästa tjejen i serien.

Ni får ursäkta det här inläggets stora förseningen. Nu kan jag inte skylla på en utlandsresa. Istället säger jag att jag har varit upptagen med… annat.

Topp 10 bästa Bakugan-avsnitt

För att hedra seriens kraftfulla ära, ska jag lägga upp några Topp 10-listor som relaterar till ‘Bakugan Battle Brawlers’. Den första listan – som var ganska svår att göra – innehåller de 10 bästa avsnitten från seriens fyra säsonger.

Det finns många bra avsnitt av ‘Bakugan’ – några bättre än andra. Tyvärr bestämde jag mig att endast placera tio stycken (vilket var dumt), men eftersom jag är så snäll som jag är ska jag lista upp några hedersomnämnande som inte fick en plats på listan.

De hedersomnämnande är:
”Show Down” – Bakugan Battle Brawlers
”The Brawler’s Last Stand” – Bakugan Battle Brawlers
”Invasion of the Vestals” – New Vestroia
”Show Me the Power!” – New Vestroia
”Shadow Attack” – New Vestroia
”Return to New Vestroia” – Mechtanium Surge, Arc 1
”Enemy Allies” – Mechtanium Surge, Arc 2
”Gunz Blazing” – Mechtanium Surge, Arc 2
”End of the Line” – Mechtanium Surge, Arc 2

Jag måste varna dig att det här inlägget innehåller massiva SPOILERS för följande avsnitt, så se till att titta på hela serien före du fortsätter att läsa.

10. ”Interspace Under Siege” (#158) – Mechtanium Surge, Arc 1
Det här avsnittet var inte mitt första val, om jag får vara ärlig. Men ”Interspace Under Siege” har sina fördelar.

Bakugan Interspace har invaderats av en armada av Chaos Bakugan, som blev skickade av Mag Mel. Dan och Drago är frånvarande, vilket betyder att Shun, Marucho och nykomlingarna Paige och Rafe måste återta kontroll över Interspace. För att besegra fienden måste de locka till sig alla Chaos Bakugan till sektion B, ett område som Marucho ska radera helt och hållet, och förhoppningsvis vinna striden.

Men under slaget händer något överraskande. En av teamets allierade får Maruchos nödsignal och bestämmer sig att hjälpa sina gamla vänner. Striden avbryts när Spectra Phantom anländer, tillsammans med sin partner Helios.
Faktumet att Spectra – min favoritskurk från ‘New Vestroia’ (som gick med i motståndsrörelsen) – kom tillbaka, satte ett leende på mitt ansikte. Notera att han inte är en Pyrus-användare längre, utan en Darkus-användare – och att Helios är nu Darkus Infinity Helios (vågat!).

Avsnittets höjdpunkt var att se både Spectra och Helios igen. En suverän comeback för en suverän karaktär. Det var allt…

9. ”The Secret of Success” (#24) – Bakugan Battle Brawlers
Säsong 1 är fylld med märkvärdiga avsnitt. Det är nästan löjligt hur många bra avsnitt som finns i en säsong!

Alice stöter på en ung pojke vid namn Christopher, som hatar att alltid förlora i Bakugan. Hon bestämmer sig då att lära honom strategier och hur man vinner.
Det här avsnittet är unikt, för att det handlar om en svag nybörjare och hans utveckling till en riktig spelare. Men det handlar inte bara om Christopher, utan även om Alice och om hur hon är den snällaste tjejen kan man träffa, vilket är ett stort faktum i ”The Secret of Success”.

Det är ett avsnitt som blir bättre och bättre ju mer man tänker på det. Varför satte jag den på #9 då? Vem vet…

8. ”Dangerous Beauty” (#164) – Mechtanium Surge, Arc 1.
Serien har haft sina överraskande stunder. Men grejen med ”Dangerous Beauty” är att en ljög kan förklä sig som en sanning, och man känner sig dum när man blir lurad.

Gänget är fångade i Bakugan Interspace, medan fler Chaos Bakugan invaderar. Under en mystisk, regnig natt i Interspace (som egentligen inte kan producera regn (?)) blir Sellon hittad av sina lagkamrater Chris och Soon. Senare anländer tjejerna med sin svaga och trötta ledare runt deras axlar. De förklarar att Sellon blev torterad av sin mästare Mag Mel, men lyckades fly. Hela teamet är skeptiska om Sellon, speciellt Shun. Men de blir övertygade och hjälper henne.
Plötsligt invaderar ännu mer Chaos Bakugan, och under striden får Dan ett meddelande från Sellon angående något viktigt om Mag Mel. Men just när Dan kommer till henne, inser han att hon har lurat honom, vilket gör att hon kan ta ”nyckeln” som han har inuti sig.

Jag blev inget annat än överraskad när Sellon kallade Dan för en ”lättlurad någonting”, eftersom jag trodde att hon talade sanning. Hon lurade till och med Shun! Det är imponerande!

7. ”Dan and Drago” (#4) – Bakugan Battle Brawlers
Det fjärde avsnittet av första säsongen är utan tvekan en viktig en. Efter att Dan och Drago grälade om deras förlust i en strid under det föregående avsnittet, kastade Dan Drago i floden. Dagen efter, har Dan det svårt utan sin nya partner, vilket leder till att han får en hämningsfull utmaning från en klasskamrat, rekryterad av Masquerade. Olyckligtvis förlorar Dan striden och inser sitt misstag att överge Drago. Samtidigt inser Drago sitt eget misstag angående Dan. Till slut hittar Dan och Drago varandra och blir ett team igen, vilket är början av en långvarig vänskap.

6. ”Bakugan Stall” (#12) – Bakugan Battle Brawlers
Shun är utan tvekan en cool karaktär. Men visste du att det finns mer hos honom än vad ögat ser? Troligtvis visste du det, för att du har förmodligen sett avsnittet ”Bakugan Stall”.

Dan berättar om historiken mellan han och hans barndomsvän Shun Kazami. De båda två hittade på spelreglerna till Bakugan, före Shun började glida ifrån Dan. Det är för att Shuns mamma blev allvarligt sjuk – och resten vet du nog, eftersom du läser det här inlägget. Dan och Shun hade en strid, där Dan märkte att Shun tog det lugnt med honom. Orsaken: Shun ville inte att striden skulle ta slut. För att om den hade tagit slut, skulle tiden i den verkliga världen fortsätta gå framåt och hans mamma skulle bli sämre.

Jag skulle nog kunna sätta det här avsnittet på nr 1, om jag kunde. Avsnittet drar ut på allt vi vet om Shun och avslöjar mer. Ärligt talat, var det ganska känslosamt att se Shun försöka undvika det möjliga.

Nu förstår du väl varför serien fick mig att gråta.

5. ”Jake Returns” (#132) – Gundalian Invaders
Den tredje säsongen hade sina nedgångar i början, och en stor en var karaktären vid namn Jake Vallory. Avsnittet ”Jake Returns” fick mig att ändra min åsikt.

Efter att Kazarina kidnappade Jake, kommer han tillbaka till sina vänner på Neathia, där han hävdar att han lyckades fly från Gundalia. Men Dan märker att Jake beter sig underligt, som om han är en annan person. Såklart blir det avslöjat att Kazarina har hjärntvättat Jake och beordrat honom att stänga ner skölden runt staden. Dan gillrar en fälla mot Jake och utmanar honom på en strid. Just då, visar Jake sitt nya jag.

Åh. Fy. Fan.

Jake är inte alls Jake längre. Han är Jakes onda tvilling som låtsas vara hans onda tvilling. Jag blev alldeles paff. Jag kan inte ens beskriva Jakes beteende. Du måste se det själv för att förstå vad jag menar. Efter det började jag att bry mig om Jake, och jag ville att Dan, Fabia och resten av gänget skulle rädda honom. Tidigare sket jag i Jake fullständigt.

”Jake Returns” är nog det mörkaste avsnittet av de alla. Det slutar till och med mörkt och sorgligt. Inget kan bli mörkare än det. Apokalypsen kan inte ens toppa det.

4. ”Gone, Gone Bakugan” (#70) – New Vestroia
‘New Vestroia’ är skitbra. Det är den enda nödvändiga informationen som du behöver. Men tyvärr kunde jag inte placera mer avsnittet från säsong 2 på listan. Du får nöja dig med de hedersomnämnande.

Hur som helst, avsnittet ”Gone, Gone Bakugan” är ett mycket allvarligt avsnitt, precis som ”Jake Returns”. Nu när jag börjar tänka på det, så är det ganska likt ”Jake Returns”…

Under ett återseende med sitt hem på Jorden och sina gamla vänner, blir Dan utmanad av Spectra till en strid. Dan accepterar, men när striden är över, förlorar Dan och Spectra vinner Drago som sitt pris. Senare dyker Apollonir, en av de legendariska krigarna, upp och säger att han måste ta Drago tillbaka till New Vestroia, eftersom planeten börjar bli instabil utan hans kärnenergi. Apollonir bestämmer sig att hjälpa Dan att rädda Drago från Spectras klor.

Självaste avsnittet handlar om striden mellan Apollonir och Dan och Spectra och Drago. I slutet av det föregående avsnittet får vi se att Drago är annorlunda när han är under Spectras kontroll. Han har en mörkare hudfärg och hans ögon är helt och hållet vita. Enkelt sagt: Drago är inte Drago. Precis som Jake när han inte är Jake.
Man vill inte bara se Apollonir och Dan försöka få Drago tillbaka, utan även se Drago vara oskadd, eftersom Spectra gör ondskefulla saker med honom (misstolkning ej nödvändig). Man ser att Dan inte vill skada Drago, men man inser själv att det är det enda sättet.

Bandet mellan de två, som officiellt framställdes i avsnittet ”Dan and Drago”, blir klippt itu av Spectra. Det ser man klart och tydligt, och ibland känns det som att det inte finns något hopp…

3. ”Agony of Defeat” (#149) – Mechtanium Surge, Arc 1
Mer mörker kommer här! Om du läste min recension av ‘Mechtanium Surge’ la du säkert märke till att jag hyllade Dan och Dragos personliga handling i Arc 1, som faktiskt tog sin riktiga början i avsnittet ”Agony of Defeat”.

Dan och Drago blir ständigt hemsökta av Mag Mel och Razenoid. Men när de ska möta Anubias i turneringen händer något oväntat. De båda får en vision av Mag Mel och Razenoid, vilket leder till att de förlorar kontroll och förstör hela arenan och sätter alla åskådare i fara.
Självklart är det Dan och Drago, och de skulle aldrig göra något sådant. Sant, men det betyder inte att Mag Mel inte kan komma åt dem på ett eller annat sätt. Dan beordrar till och med Drago att förstöra allting. Nej, det är inte alls bra.
Till slut blir Dan och Drago normala igen och inser vad de har gjort. Alla börjar bua åt Dan, när han även blir diskvalificerad från tävlingen.

Vi har sett ganska mycket förstörelse i ‘Bakugan’. Men förstörelsen i ”Agony of Defeat” står på topp som en kandidat inför apokalypsen.

2. ”Behind the Mask of Masquerade” (#38) – Bakugan Battle Brawlers
Nu börjar vi att närma oss slutet av listan. Du kan ju bara scrolla ner och smygtitta på nummer 1, men du vill väl inte skämma bort dig själv, eller hur?

Utan att gå in på för mycket detaljer, handlar avsnittet om att Dan ska möta teamets nemesis Masquerade i en möjligtvis episk strid. Nog är den allt episk, det kan man lugnt säga!
Drago och Hydranoid försöker att besegra varandra, men det lyckas alltid bli lika. Men till slut vinner Dan och Drago. Masquerade inser att man inte måste vinna, när Dan erbjuder honom att bli en medlem i teamet. Oväntat tar Masquerade av sin mask och — jag varnar dig, det här är en gigantisk spoiler för resten av serien. Masquerades sanna identitet är ingen mindre än… Alice.

Huvudexplosion inom 3… 2… 1…

I nästa avsnitt blir vi upplysta om hur Alice blev Masquerade och varför hon själv inte visste att hon var fienden. Men den här vändningen är både chockerande och även logisk. Allt faller på plats. Faktumet att Alice, världens snällaste, sötaste, raraste tjej, är Masquerade är utan tvekan den bästa twisten någonsin.

1. ”Game Over” (#52) – Bakugan Battle Brawlers
Det bästa Bakugan-avsnittet på den här listan är det 52:a och sista avsnittet av säsong 1. Det hade du inte förväntat dig, eller hur?

Dan och Drago står öga mot öga med Naga och Hal-G, i en strid som ska avgöra universumets öde. Men just när Naga är nära att vinna, kommer Runo, Marucho, Shun, Julie och Alice med sina Bakugan. Tillsammans använder de all sin styrka och besegrar Naga en gång för alla.

Man tycker att det ska sluta där, men ack! Varför skrev jag ”ack”? Det var dumt…
I alla fall, Drago och de andra Bakugan måste återvända till Vestroia, för att kunna återställa sitt förstörda hem. Det betyder att Dan, resten av gänget och deras allierade måste säga hejdå till sina Bakugan.
Stunden när de säger farväl fick mig att gråta, eller det fick mig att vela gråta! Det är sorgligt och känslosamt, och även vackert på samma gång.

Ett bättre slut kan man inte få. Slutet av ‘Mechtanium Surge’ var acceptabelt. Men, som jag ser det, är slutet av ”Game Over” överlägset än något annat.

Nästa Topp 10-lista handlar om de bästa karaktärerna från ‘Bakugan Battle Brawlers’, och efter det blir det de bästa Guardian Bakugan. Håll utkik för de inläggen inom… mer än två veckor…