Category Archives: Anime

Recensioner av animefilmer och serier

Attack on Titan: Säsong 1 – Recension

Attack-On-Titan-023-Japanese-font-b-Manga-b-font-Anime-Fabric-font-b-Poster-bSe upp, Bakugan! Du har precis fått lite konkurrens!

‘Attack on Titan’ tar tuffa chansningar från vänster till höger. Den mangabaserade serien tar väl hand om källmaterialets karaktärer och skapar en spänningsfylld handling som det inte går att vända blicken ifrån.

Denna anime utspelar sig i en värld där ingen människa vill bo. Gigantiska monster, kallade Titans, hotar mänsklighetens existens och människorna håller sig själva skyddade bakom stora murar. Vi får följa Eren Yeager, en ungdom som kämpar mot Titans för att försäkra en framtid för mänskligheten.
Det må vara en animation, men är absolut inte lämplig för barn. Det är den blodigaste animeserien du kan tänka dig. Folk dör, en efter en, och det är ganska sorgligt och förkrossande. Det är som en japansk kombination av ‘Kill Bill’ och ‘The Walking Dead’ – ”Kill the Walking Titans”. Vore en bra titel för en spinoff faktiskt…

Om jag skulle beskriva ‘Attack on Titan’ med ett ord skulle jag säga: ”Rafflande”. Nej, ”känslosam”! Nej, ”brutal”! Det finns många adjektiv att använda. Poängen är att det inte går att sluta titta. Serien har en rättvis mängd av visuellt spännande actionscener och mycket spänning.

SISTA ORDEN
Baserad på en mangaserie, men det mest originella verket jag har sett på länge. ‘Attack on Titan’ är en rafflande, ryslig, känslofylld anime som lever upp till mangans storhet, och jag ser verkligen fram emot säsong 2.

5/5

Bakugan: Mechtanium Surge – Recension

”Beginnings are scary. Endings are usually unexpected. But it’s the middle that counts the most…”

bakugan_wallpaper_by_passion_star4975-d5xr6qa

‘Mechtanium Surge’ är den fjärde och sista säsongen av ‘Bakugan Battle Brawlers’. Vi har äntligen nått slutet, och jag måste säga att det har varit en upplevelse.
Samma sak som med ‘Gundalian Invaders’, växte jag inte upp med ‘Mechtanium Surge’ och därför är det här inte en Nostalgirecension. Men jag var ändå optimistiskt inför att titta på den här säsongen.

Denna recension är ganska annorlunda, i jämförelse med de andra. ‘Mechtanium Surge’ är uppdelad i två ”arker”, som berättar två separata historier. Så jag tänkte att jag skulle skriva om Arc 1 och Arc 2 separat i samma inlägg, istället för att behöva göra allt så komplicerat.

Om allt är glasklart nu…

ARC 1
Den första arken utspelar sig någon tid efter slutet av förra säsongen. Bakugan Interspace har förbättrats. Barn från världens alla hörn spelar i turneringarna. Dan, Shun och Marucho blir rivaler med två team, respektive ledda av Anubias och Sellon. Samtidigt blir Dan och Drago hemsökta av en maskerad herre vid namn Mag Mel, när de försöker få kontroll över Dragos nya krafter.

Som sagt: jag gick in i ‘Mechtanium Surge’ med optimism. Mitt första intryck sa ”meh”. Början känns verkligen upprepande, att samma sak händer om och om igen. Men när saker väl blev seriösa, blev jag fast och intresset för handlingen blev större. Ibland tar det mörka vändningar, vilket serien faktiskt är bekant med. Den gamla andan finns fortfarande där, men jag säger bara att det kan bli ganska mörkt.

Precis som i säsong 2 och 3, får Shun och Marucho nya Bakugan-partners. Efter fyra säsonger har jag börjat att vänja mig. Men jag tyckte att de förtjänade en bättre introduktion.
Jag har aldrig sett Dan i en situation som den han går igenom i ‘Mechtanium Surge’. De utvecklar honom som en karaktär, och även relationen och bandet mellan han och Drago. Dan har alltid varit den självsäkra och den som inte ger upp. Men nu är han inte helt och hållet sig själv och han vet inte vad han ska göra. Vi får ganska många mörka saker, och det gav mig viljan att fortsätta titta.

Teamet är inte som det brukade vara. Och där får vi se lite seriös spänning mellan Dan, Shun och Marucho. De gör allt till en personlig sak, speciellt när det gäller rivalerna Anubias och Sellon. Man vill verkligen se dem återförenas och hjälpa varandra, som i säsong 1.

Interspace är nu mycket större och bättre. Ibland känns det lite isolerat, men jag gillade att de hade olika miljöer i arenorna. Om du har sett de tidigare säsongerna, kommer du nog ihåg Battle Gear. I den här säsongen introducerar de ”BakuNano”, som är i princip samma sak som Battle Gear. Sen finns stora, robot-Bakugan kallade Mechtogan, som blir skapade när bandet mellan en människa och Bakugan är starkare än någonsin. Att se bandet mellan människa och Bakugan utvecklas ännu längre var ett nöje i mina ögon (mer om det senare).

Dessutom får vi se några bekanta ansikten igen. Det här är en STOR spoiler för Arc 1, så förbered dig. Spectra, den före detta ledaren av Vexos som gick med i motståndsrörelsen i ‘New Vestroia’, gör en överraskande comeback! Jag blev verkligen glad när han dök upp, men efter det kastar de bort hans roll. Han dyker upp, sen försvinner han, senare dyker han upp igen och försvinner, osv. De kunde ha gjort så mycket med hans karaktär, men de gjorde mindre än vad jag hade väntat mig.

ARC 2
Efter Arc 1, börjar Arc 2. Och Arc 2 hoppar över till en ny handling som uppföljer den första arken. Ungefär som i ‘New Vestroia’, men ändå inte.
Handlingen förflyttar sig till den riktiga världen, till Bakugan City där människor och Bakugan lever sida vid sida. Under en strid mellan Dan och hans nya rival Gunz, dyker fyra mystiska Mechtogan upp från ingenstans. Dan, Shun och Marucho besegrar dem, men den konflikten slutar inte där. En maskerad man som kallar sig själv för Wiseman gör ett avtal med en grupp Bakugan att få hämnd mot Drago, eftersom hans förfäder fängslade dem i Doom Dimension. Och där börjar Arc 2!

Arc 2 är ganska annorlunda i jämförelse med Arc 1. Den är medveten om Arc 1s existens, men den är sin egen grej. Jag gillar – kanske till och med älskar idén att Bakugan lever tillsammans med människor igen. Det är som en större version av säsong 1. De utforskar relationen mer än vad jag förväntade mig.

Det finns mindre nya karaktärer i Arc 2. Men jag brydde mig inte om det, eftersom Mira och Runo kommer tillbaka! Tyvärr ingen Alice, men det får duga. Jag saknade Runo ganska mycket igenom ‘Gundalian Invaders’ och Arc 1. Men jag var rädd att de skulle göra samma sak som de gjorde med Spectra: att kasta bort hennes roll. Lyckligtvis gjorde de det inte – helt och hållet. Hon är ingen äkta ”brawler” längre. Istället ersätter hon Mira under en kort tid, före de båda arbetar tillsammans med teknologi som inte är ondskefull. De ger henne en orsak till varför hon inte är en brawler, som jag köpte men jag hade velat se henne kämpa som Dan och de andra.
För att sammanfatta, blev jag lite besviken på Runos roll i den här säsongen.

Skurken, Wiseman, är en till maskerad kille som vill få bort ”The Brawlers”. När jag säger ”en till”, då– Okej, du fattar nog. Först hade vi Masquerade, sen Spectra och efter det Mag Mel – och alla hade på sig en mask! Wisemans mask är inte onödig, men jag säger bara att vi har sett ganska många maskerade skurkar i den här serien.

Efter succén av Battle Gear och BakuNano får vi… Battle Suits! Ny tech och mech och tmech! Jag tyckte att Battle Suits (eller ”stridsdräkter”) var coola, men ibland kändes det mer som en leksaksreklam och mindre som praktiskt stridande. Det är nog bara jag som tycker så…

SISTA ORDEN
‘Mechtanium Surge’ kommer med nya, färska idéer och utför dem väl. Det finns inte mycket att säga, eftersom… Jag älskar Bakugan!!! Den här säsongen är inte min favorit, men den har många godbitar i sig. ‘Bakugan Battle Brawlers’, jag tackar dig för din existens och jag hoppas att vi hittar varandra igen.

3.8/5

Om du trodde att det här skulle vara det sista inlägget relaterat till Bakugan, så hade du fel! Jag ska nämligen skriva ett inlägg angående den potentiella live-action Bakugan-filmen, och även några Topp 10-listor som relaterar till serien. Efter det, vet jag inte vad som ska hända…

Bakugan: Gundalian Invaders – Recension

En konstig sak hände mig. När jag tittade på den här säsongen började jag tänka på säsong 1, vilket gjorde att jag ville titta på säsong 1 igen. Konstigt eller hur?

da628420499eca5ce5e5c3f7f6f0d677

‘Bakugan: Gundalian Invaders’ är den tredje säsongen av animeserien. Till skillnad från mina recensioner av ‘Bakugan Battle Brawlers’ och ‘New Vestroia’, är det här inte en nostalgirecension, eftersom jag inte växte upp med ‘Gundalian Invaders’. Jag tittade på ett par avsnitt när säsongen först sändes, men jag var inte lika intresserad som med säsong 1 och 2. Trots allt, var jag optimistisk om att titta på ‘Gundalian Invaders’ år 2015.

Många saker har hänt sen ‘New Vestroia’. Dan har flyttat till en annan stad (Varför vet jag inte). Marucho har gjort Bakugan Interspace – som han introducerade oss till i förra säsongen – till en internationell online-virtuell-verklighets-värld där ungar kan spela Bakugan med eller mot varandra. Efter att Bakugan Interspace har blivit invaderat av utomjordingar från planet Gundalia, blir Dan och kompani allierade med Fabia, prinsessan av Neathia, som ber de att hjälpa sitt folk att vinna kriget mot Gundalia.

Jag ska inte beskriva detaljer om handlingen, eftersom det finns många detaljer. Många, många, både stora och små detaljer. Men det är en ny säsong, vilket betyder en ny handling och nya karaktärer. Vi får se Dan, Marucho och Shun göra comebacks – igen. De nya karaktärerna är, som sagt, Fabia och även Jake och Ren. Det är bara att säga det: Ren är på den onda sidan och ljuger för dem när han säger att Neathia invaderade Gundalia. Sanningen är att Gundalia invaderade Neathia, och inte vice versa. Titeln av säsongen avslöjar till och med twisten — ”Gundalian Invaders”.

Det är 50% bekanta ansikten och 50% nya ansikten, i hjälteteamet i alla fall. Julie har en liten biroll, men var är Runo och Alice? Under seriens gång började jag att sakta Runo och Alice – och då började jag att tänka på de gamla, goda tiderna!
De flesta av de nya karaktärerna gillar jag faktiskt. Fabia är som en kombination mellan Runo och Mira. Hon är tuff, ibland lite envis. Man förstår hennes motivation, och hon kan slå skiten ur folk. Det kallar jag en prinsessa.
Ren var också acceptabel, eftersom han är en antihjälte. Eller antiskurk, för att vara korrekt. Man vet inte om man ska gilla eller hata honom, speciellt efter att han förrådde teamet.
Nykomlingen Jake, å andra sidan, var en besvikelse när han blev introducerad. Jag gillade inte honom från första början. Han var som en hybrid av Baron från ‘New Vestroia’, Jar Jar Binks och Dwayne ”The Rock” Johnson. Jag gillade verkligen Baron som en karaktär i säsong 2. Jake är bara en stor, dum idiot som borde stanna kvar på fotbollsplanen istället. Men det tog ett tag för mig att faktiskt gilla Jake, efter att någonting dåligt händer med honom. Då började hans karaktär att bli mer sympatisk i mina ögon.

Dessutom får vi se Drago igen – och ingen annan. Drago är den enda Bakugan från säsong 1 och 2 som dyker upp. Alla andra är borta. Jag började undra var Ingram, Elfin, Preyas och även Gorem höll hus. De kunde ha i alla fall gett oss en förklaring till var i helvete de är! Istället får Marucho och Shun nya Bakugan-partners av Fabia. Shuns Hawktor passar verkligen honom, och jag accepterade deras personkemi för det mesta. Maruchos Akwimos var inte lika ”cool” som Hawktor. Han har för mycket energi i sig och hans catchphrase är så jobbig.

I ‘New Vestroia’ blev vi introducerade till både Bakugan Interspace och även Battle Gear – och i ‘Gundalian Invaders’ får vi se mer av det. Battle Gear är som ett extra vapen som en Bakugan kan ta fram, vilket ger dem extra kraft. Självaste spelet har inte förändrats så mycket efter säsong 2. Livmätare finns kvar och det är i princip samma spelregler som i ‘New Vestroia’. Förut att de håller upp korten, precis som i säsong 1. Ah, nostalgin…

Tillbaka till handlingen: jag gillar idén med Bakugan Interspace och även att Dan och de andra nästan går över till den onda sidan av kriget, innan Fabia kommer in i bilden. Men början är ganska ointressant och lite långsam, men när de lämnar Bakugan Interspace och kommer till Neathia för att kriga blir det bättre och mer intressant.
Orsaken till varför Gundalia invaderade var att kejsaren Barodius vill ha den nya McGuffin som kan ge honom kraften att ta över hela universum. Vi har redan sett Naga försöka ta över hela universum – det fungerade inte. Vi har sett King Zenoheld försöka döda alla Bakugan och styra hela universum – det fungerade inte. Varför måste vi se en till ond maktherre försöka bli en wannabe-Naga eller Zenoheld?

Apropå skurkarna. Jag blev besviken på de flesta skurkarna. Barodius är en generisk ondskefull skurk som, som sagt, bara vill styra allt och alla. Han hade ingen motivation och hans personliga konflikt med Dan är inte alls där. Jag säger inte att Dan måste ha en ond motsats, som Masquerade eller Spectra, men när de väl står ansikte mot ansikte finns det ingen viktig spänning mellan dem.
Varenda skurk har sin egen personlighet. Den skurken som jag har mest karaktärsutveckling är Ren. De andra, till och med de som jag accepterade, är ganska ointressanta.

De lägger till mer backstory, mer detaljer om Bakugans ursprung. Personligen tyckte jag att det var ganska påtvingat och sammanträffande. Du fattar om du har sett serien.

Slutet av ‘Gundalian Invaders’ var ungefär samma typ av slut som i ‘New Vestroia’: ganska plötsligt och för enkelt. Den sista striden mellan Dan och Barodius är inte så minnesvärd, och även ganska… Ja, den är inte minnesvärd.

SISTA ORDEN
‘Gundalian Invaders’ är ungefär som ‘New Vestroia’: inte exakt lika bra som originalsäsongen men ändå bra och underhållande. Det tar ett tag att vänja sig vid de nya karaktärerna. Några få skurkar var väl utvecklade, men de flesta var bara där för att de är skurkar. Striderna är spännande och väl utförda. Det är en acceptabel säsong.

3/5

Bakugan: New Vestroia – Nostalgirecension

Som lovat och väntat ska jag recensera alla säsonger av ‘Bakugan Battle Brawlers’ individuellt under de kommande månaderna. Om du inte har läst min nostalgirecension av säsong 1, så rekommenderar jag att du gör det före du läser den här. Gör det! Jag vet var du bor…

Utan vidare dröjsmål, låt skrivkrampen börja!

BK_WPS2_Heroes_800x600

‘New Vestroia’ är den andra säsongen av ‘Bakugan Battle Brawlers’, för att göra det enkelt för dig. Orsaken till varför det här också är en nostalgirecension är för att jag brukade titta på de två första säsongerna ganska mycket tillbaka i tiden. Efter ‘New Vestroia’ tappade jag intresset att titta på säsong 3 eller 4.

‘New Vestroia’ utspelar sig en lång tid efter första säsongens sorgliga slut. Drago har blivit den perfekta kärnan av det nya Vestroia. Allt är frid och fröjd, tills det utomjordiska folket Vestal invaderar och förslavar alla Bakugan.
Efter att Drago har återbesökt Dan, åker de tillsammans med Marucho till New Vestroia och stöter på en motståndsrörelse bestående av vestalerna Mira, Ace och Baron. Tillsammans försöker de rädda New Vestroia från Vestal-folket och deras kungliga familj.

Och allt det där händer i första avsnittet.

Jag kan säga att ‘New Vestroia’ har många förbättringar och färska, nya saker. Tonen är lite mörkare, men har fortfarande samma gamla anda. Vi får se gamla karaktärer komma tillbaka och även nya karaktärer komma in i bilden.

Bakugan-spelet har förändrats mycket. Spelarna har livmätare som sjunker om de förlorar en strid. Om skillnaden mellan deras G-Power är över 500 kan förloraren förlora (?) sin Bakugan till vinnaren. Det gör det hela mera spänningsfullt – och du vet att jag gillar lite spänning då och då.

Dessutom finns det nya typer av Bakugan. Ja, jag skrev typer. Elakingarna skapar mekaniska Bakugan som nästan är oförstörbara, vilket Drago och de andra tycker är omoraliskt.
Serien introducerar Trap Bakugan, som är Bakugan som inte är runda. De kan vara formade som kuber, cylindrar och liknande.
Det kändes ibland som att det var mer som en leksaksreklam, i jämförelse med säsong 1 som bara innehöll Bakugan och spelkort.

Till skillnad från säsong 1, får vi fler huvudskurkar, kallade Vexos. Ledaren Spectra är den bästa skurken som den här serien har haft hittills. De andra Vexos är helt okej och acceptabla, men Spectra sticker ut på alla möjliga sätt. Grejen med Spectra är att han är en intressant karaktär, och man förstår hans motivation. Konflikten mellan han och Dan är en stor höjdpunkt i den här säsongen.
Spectra är ganska lik Masquerade också; båda har en mask, lång jacka och stort blont hår. Men jag tycker att Spectra är en bättre skurk än Masquerade.

Sen har vi den här Vestal-prinsen, Hydron, som är en bortskämd snorunge. Jag hatar honom, och det borde du också göra. Han har gjort de fem originella Bakugan från säsong 1 till bronsstatyer, och han vill ha Drago för att fullborda sin samling. Varje gång jag ser Hydron, vill jag sätta mina händer på hans hals och göra honom blå!

Ursäkta mina ord…

Motståndsrörelsen, i början, är inte lika stor som originalteamet. Man respekterar deras beslut att försöka hjälpa alla Bakugan. Det är som en metafor för djurplågeriet som håller på i verkligheten. Vestal-folket ser Bakugan som djur, när de egentligen är intelligenta varelser. Jag tyckte verkligen om det.

Karaktärerna är väl utvecklade, till och med Hydron. De tar sin tid med att sprida ut lite pusselbitar över hela säsongen. Precis som med första säsongen, är teamet inte ett fullständigt team i början.

Personligen, känns det som att ‘New Vestroia’ har tre olika akter. Akt 1 börjar med det första avsnittet och fortsätter tills det hoppar till en ny handling. Där börjar Akt 2, och Akt 2 är… inte lika bra som Akt 1 eller den första säsongen. Akt 2 är inte dålig; den har sina minnesvärda stunder. Men den är lite utdragen och ganska långsam, tills farten tas upp och det blir mycket bättre.
Akt 3 har ett annat huvudfokus, mycket större och allvarligare än Akt 1 och 2. Slutet tyckte jag var ganska plötsligt, att det slutade för snabbt. I säsong 1 byggde de upp slutet med flera avsnitt. Slutet av säsong 1 fick mig att gråta som en snorunge. Slutet av säsong 2 fick mig… att… Nja.

SISTA ORDEN
‘New Vestroia’ har sina för- och nackdelar. De sätter oss i en ny värld, och även tar oss tillbaka till originalet. Det som var bra med säsong 1 är också bra i säsong 2.

För att sammanfatta: Jag gillar ‘New Vestroia’. Det är ingen dålig säsong, men om jag var tvungen att välja mellan säsong 1 eller säsong 2, skulle jag välja säsong 1 varenda dag.

3.7/5

Recensioner för säsong 3, ‘Gundalian Invaders’, och säsong 4, ‘Mechtanium Surge’, kommer (ganska) snart.

Bakugan Battle Brawlers – Nostalgirecension

Var redo att uppleva någonting unikt på denna blogg… Var redo att uppleva en recension av en av mina favorit animationsserier…

Välkommen till ett nytt segment på Von Norres Blogg, kallad ”Nostalgirecensioner” – recensioner av mina nostalgiska minnen. Den här första nostalgirecensionen är för mitt största barndomsintresse: ‘Bakugan Battle Brawlers’!

bakugan_review

Jag växte upp med Bakugan, både serien och leksakerna. Om du inte har hört talas om Bakugan, så är det ungefär som om ‘Pokémon’ fick ett barn med ‘Beyblade’ och barnet blev aborterad av ‘Yu-Gi-Oh’. Där har du Bakugan!

Det här är endast en recension av säsong 1 av serien ‘Bakugan Battle Brawlers’. En recension av säsong 2, ‘New Vestroia’, kommer efteråt.

‘Bakugan Battle Brawlers’ börjar med att en massa mystiska spelkort faller ner från himlen som innehåller varelser i form av bollar. En grupp barn bestämmer sig att uppfinna ett spel av dessa kort och bollar, kallad ”Bakugan”, som sprider sig över hela världen.
Dan Kuso, tillsammans med sina ungdomsvänner, formar den populära gruppen ”Bakugan Battle Brawlers” (därav titeln).
Efter att ha blivit nära vänner med sina Bakugans måste de rädda både Jorden och Bakugan-världen Vestroia från total förstörelse.

Man kan gissa sig till att den här serien är en reklam för leksakerna och spelet. Men den är mer än en leksaksreklam; det är en ganska bra anime. Självaste universumet och världen som de sakta bygger upp är annorlunda från något annat som jag har sett – och intressant. Ju mer info man får, desto bättre blir det.
De första få avsnitten kan vara långsamma och drar ut på seriens huvudhandling, men farten tas upp efter ett tag när det blir riktigt spännande.

Saken jag gillade var att huvudkaraktärerna – Dan, Runo, Marucho, Julie, Shun och Alice – inte är ett fullständigt team i början. De bor i andra städer och de flesta har inte ens träffat varandra personligen. Manusförfattarna hade då chansen att utveckla karaktärerna och introducera dem separat, och de tog den.
Alla har sina egna personligheter. Dan är en tuff kämpe som gör allt för att vinna. Runo är en envis tjej som ibland har humörsvängningar. Shun är en ninja-badass med hemligheter, och så vidare. När de väl är tillsammans, har de bra, underhållande och känslosam personkemi.
Dessa karaktärer har personliga handlingar som är viktiga att ha kunskap om. Deras vänner är alltid där för varandra, och det är det som vänner är till för.

Serien har nog av skurkar, men den maskerade Masquerade är mittenkärnan av dem. Första gången man träffar honom vet man att han är en annan typ av ”Brawler”.
Efter 38 avsnitt tar serien en oväntad vändning och går mot ett annat håll, vilket fungerar för vad serien ska göra.

Bakugan-karaktärerna, som sagt, är bollar som vecklas upp till olika former och förvandlas till stora varelser. Bandet mellan människorna och Bakugans, speciellt ”Battle Brawlers”-teamet och deras partners, är starkt. Man kan förstå varför de vill hjälpa sina Bakugan-vänner att rädda sin värld.

Du skulle nog aldrig tro mig om jag skulle säga att en tecknad serie fick mig att gråta. Känslosamma stunder är nödvändiga för det nära bandet mellan karaktärerna och dess utveckling. Du har varit med dessa karaktärer på ett äventyr. Du har sett dem gå igenom helvete och lärt sig om vänskap och teamwork. När slutet slår till, måste du gråta.

Men det finns mycket klassisk animehumor, där de tar hjälp av animationen för att skapa karaktärers reaktioner och känslor.

De förklarar mycket för dig som tittare, t.ex. om bakgrundshistorian och liknande. Ibland behövs det förklaringar men det kändes som att de tvingade in en förklaring i serien för att tittarna inte kan pussla ihop det själv. Det är bara en av två problem jag har med serien, vilket är imponerande.

SISTA ORDEN
Det här inlägget är skrivet av ett fan som älskade Bakugan när han var yngre, och som älskar Bakugan än idag.
‘Bakugan Battle Brawlers’ är en underhållande, känslosam, spänningsfull animeserie som går bortom leksakerna och utforskar minnesvärda karaktärer och ett unikt universum.

4.5/5

Håll utkik för min recension av ‘Bakugan: New Vestroia’ om några veckor!