Returned…

Efter det här tänkte jag att jag skulle recensera prequel-trilogin. Psych!

ReturnOfTheJediPoster1983

Return of the Jedi är den tredje och sista delen i den originella Star Wars-trilogin. Denna gång regisserar inte varken George Lucas eller Irvin Kershner, utan Richard Marquand.

HANDLING
Efter att Dödsstjärnan förstördes, har Rymdimperiet byggt en till Dödsstjärna, till att förstöra Rebellerna. Medans blir Luke Skywalker tvungen att möta sin far Darth Vader till ett försök att föra honom tillbaka ifrån den mörka sidan.

Filmen börjar med att Han Solo blir tillfångatagen av Jabba the Hutt, efter att han blev nerfryst i carbonite. Då kommer R2-D2, C-3PO, Lando, Leia och Luke för att rädda honom. Sen fortsätter den suveräna sista delen.

SKÅDESPELERI
Skådespeleris-delen handlar nu för tiden mest om karaktärerna. Låt oss börja med Luke. Han är en badass; han har blivit en riktig Jedi. Man ser det för att när han kommer till Jabbas palats har han en huva för sitt huvud. Det är ett tecken på att han har blivit en badass.

Vi får se några nya karaktärer som Jabba the Hutt. Han var med i en borttagen scen i ‘Star Wars’ (första filmen) men det här är hans absoluta första framträdande. Vem kan tro att en stor, lat hög av skit kan ha så mycket makt? Tydligen alla.

I filmen landar de på månen Endor där de ska förstöra Dödsstjärnans sköld generator men före det stöter de på Ewoks: små, björnaktiga varelser som sen hjälper Rebellerna. De tror att C-3PO är en gud. Konstigt…
Ewoks är så löjliga! Leia träffar en Ewok och den scenen var totalt riktad mot barn. Ja, de hjälper till att besegra stormtrupperna men Lucas kunde bara skapat något som inte var löjligt och riktad mot barn. Titta på Chewbacca, till exempel!

I ‘The Empire Strikes Back’ såg vi kejsaren Palpatine i en cameo, spelad av 3 olika personer, och i ‘Jedi’ ser vi han i en stor roll. Ian McDiarmid är perfekt som Palpatine. Han är läskig och ond, bättre än den förra Palpatine.
Scenen i slutet när han skjuter ut blixtar från händerna är nog den bästa kraften en skurk kan ha.

REGI
Regin är ingenting att prata om för att Robert Marquand gjorde bra tagningar och stunder. En av de är när Palpatine håller på att göra Luke till en kyckling, och Darth Vader står bara där och tittar på Kejsaren och Luke. Han inser att han måste göra någonting, så han lyfter upp Palpatine och slänger honom ner i ett jäkla hål.
Vader är en hjälte! Före han dör.

Man får se hur Vader ser ut utan masken. Jag gillar hur spänd man blir när Luke tar av den.

I det originella slutet så ser Luke spöken av Obi-Wan, Yoda och en annan kille som då är Darth Vader, eller Anakin Skywalker. Men en liten ändring skedde under prequel-perioden: de ersatte skådespelaren Sebastian Shaw med Hayden Christensen, som spelar Anakin i Episod ll och lll. Varför, nu igen? För att ungarna ska känna igen honom, duh!

Bullcrap…

SISTA ORDEN
Star Wars-trilogins sista del Return of the Jedi är ett underbart, spännande, intressant slut på en episk rymdopera, minus alla Ewoks.

5/5. Jag räknar inte med teddy-björnarna.

Prequels? Vi får se. Om jag inte är helt uttråkad…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *