(Fast) Fury…

Jag gillar inte när amerikanska filmer får andra titlar i andra länder. I Sverige heter den här filmen ‘Fast & Furious 7’, men i USA är den känd som ‘Furious 7’. Åh, marknadsföring…

_1414454351

‘Furious 7’ – som på affischen – är den sjunde delen i Fast & Furious-filmserien. Wow, sju filmer och jag har bara sett den senaste.

Den här filmen gick igenom ett helvete efter Paul Walkers tragiska död. De fick skriva om manuset, skapa en CGI Paul Walker och efter allt det är den äntligen ute!

HANDLING
Jason Statham är ute efter hämnd på Vin Diesel och kompani – och Vin Diesel är ute efter hämnd på Jason Statham. Men för att kunna hitta den f.d actionhjälten måste de hitta en McGuffin åt Kurt Russell.

Man ser tydligt att de ändrade saker och ting efter Walkers död. Jag skulle vilja att det var mera som en personlig fejd mellan Diesel och Stathams karaktärer. Fejden är fortfarande där men filmens McGuffin, och även Kurt Russell, var så ”plötsliga”.

Manuset är ganska ologiskt och dumt – men filmens uppgift är att vara en rolig, underhållande actionfilm med brudar, bilar och en CGI Paul Walker.
Actionscenerna är så orimliga; karaktärerna överlever nästan allting. Om en atombomb, lika stor som den som sprängde upp Nagasaki, skulle släppas ner på staden skulle Diesel och kompani bara rest sig upp och levt vidare. Men, igen, filmen ska vara underhållande och jag tycker att den lyckades med det.

KARAKTÄRER
Första gången jag såg CGI Paul Walker skrattade jag nästan. Jag vet inte vilka scener han hann spela in före han dog men ibland är CGI Paul Walker tydlig att se med blotta ögat.

Jason Statham var som en mindre coolare version av Winter Soldier. Jag tycker inte att Jason Statham är en dålig skådespelare och han gjorde ett bra jobb som skurken som han fick spela, men han brukade dyka upp från ingenstans och börja härja, som Gubben i Lådan. Ja, som Gubben i Lådan…

REGI
James Wan tog över regissörsjobbet för den här filmen. Jag blev superimponerad av vad han lyckades göra med ‘The Conjuring’, men jag har en annan åsikt om hans beslut i ‘Furious 7’.

Det brukade klippas mycket i actionscenerna, speciellt under en fajt mellan två personer. Kameran snurrade runt 360°, vilket jag tyckte var ganska kreativt. Men jag gillade inte att det klipptes från en tagning till en annan tagning hela tiden.

SISTA ORDEN
‘Furious 7’ är ett underhållande actionäventyr med nästan noll logik men, återigen, det är exakt vad filmen ska göra! Det är ett perfekt farväl till Paul Walker, och slutet fick mig nästan att gråta.

3.5/5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *