Bakugan: Mechtanium Surge – Recension

”Beginnings are scary. Endings are usually unexpected. But it’s the middle that counts the most…”

bakugan_wallpaper_by_passion_star4975-d5xr6qa

‘Mechtanium Surge’ är den fjärde och sista säsongen av ‘Bakugan Battle Brawlers’. Vi har äntligen nått slutet, och jag måste säga att det har varit en upplevelse.
Samma sak som med ‘Gundalian Invaders’, växte jag inte upp med ‘Mechtanium Surge’ och därför är det här inte en Nostalgirecension. Men jag var ändå optimistiskt inför att titta på den här säsongen.

Denna recension är ganska annorlunda, i jämförelse med de andra. ‘Mechtanium Surge’ är uppdelad i två ”arker”, som berättar två separata historier. Så jag tänkte att jag skulle skriva om Arc 1 och Arc 2 separat i samma inlägg, istället för att behöva göra allt så komplicerat.

Om allt är glasklart nu…

ARC 1
Den första arken utspelar sig någon tid efter slutet av förra säsongen. Bakugan Interspace har förbättrats. Barn från världens alla hörn spelar i turneringarna. Dan, Shun och Marucho blir rivaler med två team, respektive ledda av Anubias och Sellon. Samtidigt blir Dan och Drago hemsökta av en maskerad herre vid namn Mag Mel, när de försöker få kontroll över Dragos nya krafter.

Som sagt: jag gick in i ‘Mechtanium Surge’ med optimism. Mitt första intryck sa ”meh”. Början känns verkligen upprepande, att samma sak händer om och om igen. Men när saker väl blev seriösa, blev jag fast och intresset för handlingen blev större. Ibland tar det mörka vändningar, vilket serien faktiskt är bekant med. Den gamla andan finns fortfarande där, men jag säger bara att det kan bli ganska mörkt.

Precis som i säsong 2 och 3, får Shun och Marucho nya Bakugan-partners. Efter fyra säsonger har jag börjat att vänja mig. Men jag tyckte att de förtjänade en bättre introduktion.
Jag har aldrig sett Dan i en situation som den han går igenom i ‘Mechtanium Surge’. De utvecklar honom som en karaktär, och även relationen och bandet mellan han och Drago. Dan har alltid varit den självsäkra och den som inte ger upp. Men nu är han inte helt och hållet sig själv och han vet inte vad han ska göra. Vi får ganska många mörka saker, och det gav mig viljan att fortsätta titta.

Teamet är inte som det brukade vara. Och där får vi se lite seriös spänning mellan Dan, Shun och Marucho. De gör allt till en personlig sak, speciellt när det gäller rivalerna Anubias och Sellon. Man vill verkligen se dem återförenas och hjälpa varandra, som i säsong 1.

Interspace är nu mycket större och bättre. Ibland känns det lite isolerat, men jag gillade att de hade olika miljöer i arenorna. Om du har sett de tidigare säsongerna, kommer du nog ihåg Battle Gear. I den här säsongen introducerar de ”BakuNano”, som är i princip samma sak som Battle Gear. Sen finns stora, robot-Bakugan kallade Mechtogan, som blir skapade när bandet mellan en människa och Bakugan är starkare än någonsin. Att se bandet mellan människa och Bakugan utvecklas ännu längre var ett nöje i mina ögon (mer om det senare).

Dessutom får vi se några bekanta ansikten igen. Det här är en STOR spoiler för Arc 1, så förbered dig. Spectra, den före detta ledaren av Vexos som gick med i motståndsrörelsen i ‘New Vestroia’, gör en överraskande comeback! Jag blev verkligen glad när han dök upp, men efter det kastar de bort hans roll. Han dyker upp, sen försvinner han, senare dyker han upp igen och försvinner, osv. De kunde ha gjort så mycket med hans karaktär, men de gjorde mindre än vad jag hade väntat mig.

ARC 2
Efter Arc 1, börjar Arc 2. Och Arc 2 hoppar över till en ny handling som uppföljer den första arken. Ungefär som i ‘New Vestroia’, men ändå inte.
Handlingen förflyttar sig till den riktiga världen, till Bakugan City där människor och Bakugan lever sida vid sida. Under en strid mellan Dan och hans nya rival Gunz, dyker fyra mystiska Mechtogan upp från ingenstans. Dan, Shun och Marucho besegrar dem, men den konflikten slutar inte där. En maskerad man som kallar sig själv för Wiseman gör ett avtal med en grupp Bakugan att få hämnd mot Drago, eftersom hans förfäder fängslade dem i Doom Dimension. Och där börjar Arc 2!

Arc 2 är ganska annorlunda i jämförelse med Arc 1. Den är medveten om Arc 1s existens, men den är sin egen grej. Jag gillar – kanske till och med älskar idén att Bakugan lever tillsammans med människor igen. Det är som en större version av säsong 1. De utforskar relationen mer än vad jag förväntade mig.

Det finns mindre nya karaktärer i Arc 2. Men jag brydde mig inte om det, eftersom Mira och Runo kommer tillbaka! Tyvärr ingen Alice, men det får duga. Jag saknade Runo ganska mycket igenom ‘Gundalian Invaders’ och Arc 1. Men jag var rädd att de skulle göra samma sak som de gjorde med Spectra: att kasta bort hennes roll. Lyckligtvis gjorde de det inte – helt och hållet. Hon är ingen äkta ”brawler” längre. Istället ersätter hon Mira under en kort tid, före de båda arbetar tillsammans med teknologi som inte är ondskefull. De ger henne en orsak till varför hon inte är en brawler, som jag köpte men jag hade velat se henne kämpa som Dan och de andra.
För att sammanfatta, blev jag lite besviken på Runos roll i den här säsongen.

Skurken, Wiseman, är en till maskerad kille som vill få bort ”The Brawlers”. När jag säger ”en till”, då– Okej, du fattar nog. Först hade vi Masquerade, sen Spectra och efter det Mag Mel – och alla hade på sig en mask! Wisemans mask är inte onödig, men jag säger bara att vi har sett ganska många maskerade skurkar i den här serien.

Efter succén av Battle Gear och BakuNano får vi… Battle Suits! Ny tech och mech och tmech! Jag tyckte att Battle Suits (eller ”stridsdräkter”) var coola, men ibland kändes det mer som en leksaksreklam och mindre som praktiskt stridande. Det är nog bara jag som tycker så…

SISTA ORDEN
‘Mechtanium Surge’ kommer med nya, färska idéer och utför dem väl. Det finns inte mycket att säga, eftersom… Jag älskar Bakugan!!! Den här säsongen är inte min favorit, men den har många godbitar i sig. ‘Bakugan Battle Brawlers’, jag tackar dig för din existens och jag hoppas att vi hittar varandra igen.

3.8/5

Om du trodde att det här skulle vara det sista inlägget relaterat till Bakugan, så hade du fel! Jag ska nämligen skriva ett inlägg angående den potentiella live-action Bakugan-filmen, och även några Topp 10-listor som relaterar till serien. Efter det, vet jag inte vad som ska hända…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *