Topp 10 bästa Bakugan-avsnitt

För att hedra seriens kraftfulla ära, ska jag lägga upp några Topp 10-listor som relaterar till ‘Bakugan Battle Brawlers’. Den första listan – som var ganska svår att göra – innehåller de 10 bästa avsnitten från seriens fyra säsonger.

Det finns många bra avsnitt av ‘Bakugan’ – några bättre än andra. Tyvärr bestämde jag mig att endast placera tio stycken (vilket var dumt), men eftersom jag är så snäll som jag är ska jag lista upp några hedersomnämnande som inte fick en plats på listan.

De hedersomnämnande är:
”Show Down” – Bakugan Battle Brawlers
”The Brawler’s Last Stand” – Bakugan Battle Brawlers
”Invasion of the Vestals” – New Vestroia
”Show Me the Power!” – New Vestroia
”Shadow Attack” – New Vestroia
”Return to New Vestroia” – Mechtanium Surge, Arc 1
”Enemy Allies” – Mechtanium Surge, Arc 2
”Gunz Blazing” – Mechtanium Surge, Arc 2
”End of the Line” – Mechtanium Surge, Arc 2

Jag måste varna dig att det här inlägget innehåller massiva SPOILERS för följande avsnitt, så se till att titta på hela serien före du fortsätter att läsa.

10. ”Interspace Under Siege” (#158) – Mechtanium Surge, Arc 1
Det här avsnittet var inte mitt första val, om jag får vara ärlig. Men ”Interspace Under Siege” har sina fördelar.

Bakugan Interspace har invaderats av en armada av Chaos Bakugan, som blev skickade av Mag Mel. Dan och Drago är frånvarande, vilket betyder att Shun, Marucho och nykomlingarna Paige och Rafe måste återta kontroll över Interspace. För att besegra fienden måste de locka till sig alla Chaos Bakugan till sektion B, ett område som Marucho ska radera helt och hållet, och förhoppningsvis vinna striden.

Men under slaget händer något överraskande. En av teamets allierade får Maruchos nödsignal och bestämmer sig att hjälpa sina gamla vänner. Striden avbryts när Spectra Phantom anländer, tillsammans med sin partner Helios.
Faktumet att Spectra – min favoritskurk från ‘New Vestroia’ (som gick med i motståndsrörelsen) – kom tillbaka, satte ett leende på mitt ansikte. Notera att han inte är en Pyrus-användare längre, utan en Darkus-användare – och att Helios är nu Darkus Infinity Helios (vågat!).

Avsnittets höjdpunkt var att se både Spectra och Helios igen. En suverän comeback för en suverän karaktär. Det var allt…

9. ”The Secret of Success” (#24) – Bakugan Battle Brawlers
Säsong 1 är fylld med märkvärdiga avsnitt. Det är nästan löjligt hur många bra avsnitt som finns i en säsong!

Alice stöter på en ung pojke vid namn Christopher, som hatar att alltid förlora i Bakugan. Hon bestämmer sig då att lära honom strategier och hur man vinner.
Det här avsnittet är unikt, för att det handlar om en svag nybörjare och hans utveckling till en riktig spelare. Men det handlar inte bara om Christopher, utan även om Alice och om hur hon är den snällaste tjejen kan man träffa, vilket är ett stort faktum i ”The Secret of Success”.

Det är ett avsnitt som blir bättre och bättre ju mer man tänker på det. Varför satte jag den på #9 då? Vem vet…

8. ”Dangerous Beauty” (#164) – Mechtanium Surge, Arc 1.
Serien har haft sina överraskande stunder. Men grejen med ”Dangerous Beauty” är att en ljög kan förklä sig som en sanning, och man känner sig dum när man blir lurad.

Gänget är fångade i Bakugan Interspace, medan fler Chaos Bakugan invaderar. Under en mystisk, regnig natt i Interspace (som egentligen inte kan producera regn (?)) blir Sellon hittad av sina lagkamrater Chris och Soon. Senare anländer tjejerna med sin svaga och trötta ledare runt deras axlar. De förklarar att Sellon blev torterad av sin mästare Mag Mel, men lyckades fly. Hela teamet är skeptiska om Sellon, speciellt Shun. Men de blir övertygade och hjälper henne.
Plötsligt invaderar ännu mer Chaos Bakugan, och under striden får Dan ett meddelande från Sellon angående något viktigt om Mag Mel. Men just när Dan kommer till henne, inser han att hon har lurat honom, vilket gör att hon kan ta ”nyckeln” som han har inuti sig.

Jag blev inget annat än överraskad när Sellon kallade Dan för en ”lättlurad någonting”, eftersom jag trodde att hon talade sanning. Hon lurade till och med Shun! Det är imponerande!

7. ”Dan and Drago” (#4) – Bakugan Battle Brawlers
Det fjärde avsnittet av första säsongen är utan tvekan en viktig en. Efter att Dan och Drago grälade om deras förlust i en strid under det föregående avsnittet, kastade Dan Drago i floden. Dagen efter, har Dan det svårt utan sin nya partner, vilket leder till att han får en hämningsfull utmaning från en klasskamrat, rekryterad av Masquerade. Olyckligtvis förlorar Dan striden och inser sitt misstag att överge Drago. Samtidigt inser Drago sitt eget misstag angående Dan. Till slut hittar Dan och Drago varandra och blir ett team igen, vilket är början av en långvarig vänskap.

6. ”Bakugan Stall” (#12) – Bakugan Battle Brawlers
Shun är utan tvekan en cool karaktär. Men visste du att det finns mer hos honom än vad ögat ser? Troligtvis visste du det, för att du har förmodligen sett avsnittet ”Bakugan Stall”.

Dan berättar om historiken mellan han och hans barndomsvän Shun Kazami. De båda två hittade på spelreglerna till Bakugan, före Shun började glida ifrån Dan. Det är för att Shuns mamma blev allvarligt sjuk – och resten vet du nog, eftersom du läser det här inlägget. Dan och Shun hade en strid, där Dan märkte att Shun tog det lugnt med honom. Orsaken: Shun ville inte att striden skulle ta slut. För att om den hade tagit slut, skulle tiden i den verkliga världen fortsätta gå framåt och hans mamma skulle bli sämre.

Jag skulle nog kunna sätta det här avsnittet på nr 1, om jag kunde. Avsnittet drar ut på allt vi vet om Shun och avslöjar mer. Ärligt talat, var det ganska känslosamt att se Shun försöka undvika det möjliga.

Nu förstår du väl varför serien fick mig att gråta.

5. ”Jake Returns” (#132) – Gundalian Invaders
Den tredje säsongen hade sina nedgångar i början, och en stor en var karaktären vid namn Jake Vallory. Avsnittet ”Jake Returns” fick mig att ändra min åsikt.

Efter att Kazarina kidnappade Jake, kommer han tillbaka till sina vänner på Neathia, där han hävdar att han lyckades fly från Gundalia. Men Dan märker att Jake beter sig underligt, som om han är en annan person. Såklart blir det avslöjat att Kazarina har hjärntvättat Jake och beordrat honom att stänga ner skölden runt staden. Dan gillrar en fälla mot Jake och utmanar honom på en strid. Just då, visar Jake sitt nya jag.

Åh. Fy. Fan.

Jake är inte alls Jake längre. Han är Jakes onda tvilling som låtsas vara hans onda tvilling. Jag blev alldeles paff. Jag kan inte ens beskriva Jakes beteende. Du måste se det själv för att förstå vad jag menar. Efter det började jag att bry mig om Jake, och jag ville att Dan, Fabia och resten av gänget skulle rädda honom. Tidigare sket jag i Jake fullständigt.

”Jake Returns” är nog det mörkaste avsnittet av de alla. Det slutar till och med mörkt och sorgligt. Inget kan bli mörkare än det. Apokalypsen kan inte ens toppa det.

4. ”Gone, Gone Bakugan” (#70) – New Vestroia
‘New Vestroia’ är skitbra. Det är den enda nödvändiga informationen som du behöver. Men tyvärr kunde jag inte placera mer avsnittet från säsong 2 på listan. Du får nöja dig med de hedersomnämnande.

Hur som helst, avsnittet ”Gone, Gone Bakugan” är ett mycket allvarligt avsnitt, precis som ”Jake Returns”. Nu när jag börjar tänka på det, så är det ganska likt ”Jake Returns”…

Under ett återseende med sitt hem på Jorden och sina gamla vänner, blir Dan utmanad av Spectra till en strid. Dan accepterar, men när striden är över, förlorar Dan och Spectra vinner Drago som sitt pris. Senare dyker Apollonir, en av de legendariska krigarna, upp och säger att han måste ta Drago tillbaka till New Vestroia, eftersom planeten börjar bli instabil utan hans kärnenergi. Apollonir bestämmer sig att hjälpa Dan att rädda Drago från Spectras klor.

Självaste avsnittet handlar om striden mellan Apollonir och Dan och Spectra och Drago. I slutet av det föregående avsnittet får vi se att Drago är annorlunda när han är under Spectras kontroll. Han har en mörkare hudfärg och hans ögon är helt och hållet vita. Enkelt sagt: Drago är inte Drago. Precis som Jake när han inte är Jake.
Man vill inte bara se Apollonir och Dan försöka få Drago tillbaka, utan även se Drago vara oskadd, eftersom Spectra gör ondskefulla saker med honom (misstolkning ej nödvändig). Man ser att Dan inte vill skada Drago, men man inser själv att det är det enda sättet.

Bandet mellan de två, som officiellt framställdes i avsnittet ”Dan and Drago”, blir klippt itu av Spectra. Det ser man klart och tydligt, och ibland känns det som att det inte finns något hopp…

3. ”Agony of Defeat” (#149) – Mechtanium Surge, Arc 1
Mer mörker kommer här! Om du läste min recension av ‘Mechtanium Surge’ la du säkert märke till att jag hyllade Dan och Dragos personliga handling i Arc 1, som faktiskt tog sin riktiga början i avsnittet ”Agony of Defeat”.

Dan och Drago blir ständigt hemsökta av Mag Mel och Razenoid. Men när de ska möta Anubias i turneringen händer något oväntat. De båda får en vision av Mag Mel och Razenoid, vilket leder till att de förlorar kontroll och förstör hela arenan och sätter alla åskådare i fara.
Självklart är det Dan och Drago, och de skulle aldrig göra något sådant. Sant, men det betyder inte att Mag Mel inte kan komma åt dem på ett eller annat sätt. Dan beordrar till och med Drago att förstöra allting. Nej, det är inte alls bra.
Till slut blir Dan och Drago normala igen och inser vad de har gjort. Alla börjar bua åt Dan, när han även blir diskvalificerad från tävlingen.

Vi har sett ganska mycket förstörelse i ‘Bakugan’. Men förstörelsen i ”Agony of Defeat” står på topp som en kandidat inför apokalypsen.

2. ”Behind the Mask of Masquerade” (#38) – Bakugan Battle Brawlers
Nu börjar vi att närma oss slutet av listan. Du kan ju bara scrolla ner och smygtitta på nummer 1, men du vill väl inte skämma bort dig själv, eller hur?

Utan att gå in på för mycket detaljer, handlar avsnittet om att Dan ska möta teamets nemesis Masquerade i en möjligtvis episk strid. Nog är den allt episk, det kan man lugnt säga!
Drago och Hydranoid försöker att besegra varandra, men det lyckas alltid bli lika. Men till slut vinner Dan och Drago. Masquerade inser att man inte måste vinna, när Dan erbjuder honom att bli en medlem i teamet. Oväntat tar Masquerade av sin mask och — jag varnar dig, det här är en gigantisk spoiler för resten av serien. Masquerades sanna identitet är ingen mindre än… Alice.

Huvudexplosion inom 3… 2… 1…

I nästa avsnitt blir vi upplysta om hur Alice blev Masquerade och varför hon själv inte visste att hon var fienden. Men den här vändningen är både chockerande och även logisk. Allt faller på plats. Faktumet att Alice, världens snällaste, sötaste, raraste tjej, är Masquerade är utan tvekan den bästa twisten någonsin.

1. ”Game Over” (#52) – Bakugan Battle Brawlers
Det bästa Bakugan-avsnittet på den här listan är det 52:a och sista avsnittet av säsong 1. Det hade du inte förväntat dig, eller hur?

Dan och Drago står öga mot öga med Naga och Hal-G, i en strid som ska avgöra universumets öde. Men just när Naga är nära att vinna, kommer Runo, Marucho, Shun, Julie och Alice med sina Bakugan. Tillsammans använder de all sin styrka och besegrar Naga en gång för alla.

Man tycker att det ska sluta där, men ack! Varför skrev jag ”ack”? Det var dumt…
I alla fall, Drago och de andra Bakugan måste återvända till Vestroia, för att kunna återställa sitt förstörda hem. Det betyder att Dan, resten av gänget och deras allierade måste säga hejdå till sina Bakugan.
Stunden när de säger farväl fick mig att gråta, eller det fick mig att vela gråta! Det är sorgligt och känslosamt, och även vackert på samma gång.

Ett bättre slut kan man inte få. Slutet av ‘Mechtanium Surge’ var acceptabelt. Men, som jag ser det, är slutet av ”Game Over” överlägset än något annat.

Nästa Topp 10-lista handlar om de bästa karaktärerna från ‘Bakugan Battle Brawlers’, och efter det blir det de bästa Guardian Bakugan. Håll utkik för de inläggen inom… mer än två veckor…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *