Maze Runner: The Scorch Trials – Recension

Vart tog ordet ”the” i ”The Maze Runner” vägen? En filmtitel behöver ett ”the”.

scorch-trials-movie-poster

The Scorch Trials’ med ett ”the” är nästa del av ‘Maze Runner’-filmserien, som är baserad på en serie av ungdomsböcker vilket alla i hela världen är medvetna om.
För ett år sen, när jag tittade på ‘The Maze Runner’ för första gången, blev jag överraskad över hur bra den filmen var. Det varade tills de sista 10 minuterna slog in.

För att vara ärlig, så hade jag inga låga förväntningar, men jag hade inga höga förväntningar heller…

HANDLING
Efter att ha hittat ett väg ut ur labyrinten, står Thomas och hans vänner inför en ny utmaning när de blir jagade av W.C.K.D. igenom den post-apokalyptiska ödemarken kallad The Scorch.

Handlingen är ganska annorlunda, förutom att karaktärerna springer ifrån faran hela tiden. De utforskar mer av världen som de presenterar, medan vissa delar lämnas kvar i mörkret för den tredje filmen att plocka upp. Filmens ton är mörk, nästan lika mörk som originalet. Det visar oss verkligen hur tufft det kan vara i en värld som denna.

Det kändes ibland som att filmen upprepade bekanta situationer, t.ex. att karaktärerna hittar en ny civilisation bestående av andra överlevare och att något dåligt händer där. Tro mig när jag säger att filmen har ganska många deus ex machina-stunder. Först la jag inte märke till det, före jag fick känslan att manusförfattaren (eller författaren av boken) inte visste hur han skulle fixa karaktärernas problem.

Men ju mer man tänker djupare på filmen, desto mer ologisk blir den. Man börjar att slita isär den i flera bitar, tills endast det bästa finns kvar.

KARAKTÄRER
Hela rollistan var talangfylld. Dylan O’Brien, som kunde ha spelat Marvels Spider-Man, gav  ett kraftfullt och känslosamt framträdande. Kaya Scodelario som Teresa blev mer utvecklad och var en bättre karaktär i den här filmen, till skillnad från originalet.

Vi får även ett gäng av nya ansikten. Men tyvärr är nykomlingarna svaga karaktärer och man bryr sig inte om dem. De är lätta att glömma, helt enkelt.

Saken jag diggade (Använde jag precis det här ordet?) var att den onda organisationen W.C.K.D. inte var helt och hållet onda. De gav dem riktiga motiv och mål, vilket gjorde dem till mer än endimensionella skurkar.

REGI
Likt sin föregångare, hade ‘The Scorch Trials’ jättebra, nagelbitande action. Ibland kunde jag känna hur mitt hjärta ville hoppa ut ur mitt bröst. Men det fanns även lite hand-held/shaky cam här och där, till och med i scener där det inte passade så bra.

SISTA ORDEN
Även om den inte är lika bra som originalet och handlingen har sprickor i sig, är ‘Maze Runner: The Scorch Trials’ ett underhållande science fiction-äventyr med en passande rollista och nagelbitande action.

3.2/5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *