The Shining – Recension

Eftersom Halloween är precis vid hörnet bestämde jag mig att äntligen recensera en av tidernas största mästerverk sedan Eiffeltornet…

The_Shining_poster

2015 markerar den 35:e årsdagen för Stanley Kubricks ‘The Shining’. Jag kan vara några månader sen med att fira (som sig bör). Men det hindrar inte mig från att säga vad alla tycker om den här filmen. Visst är det konstigt att den bara har 91% och inte 100 på Rotten Tomatoes…?

HANDLING
Jack Torrance och hans lilla familj ska ta hand om det isolerade hotellet Overlook under vintern, där en psykologisk kamp inträffar när Jack långsamt börjar att tappa vettet.

Filmen är baserad på Stephen Kings bok, men den följer inte exakt samma spår som boken. Kubricks förändringar kan ha gjort en bra skillnad, vilket det känns som faktiskt. Det är ingen spökfilm om du tror det, utan det är en psykologisk berättelse om galenskap och om att man ska hålla sig borta ifrån hotell med mörk historik.
Det är en annorlunda skräckfilm. Inga dumma jump scares som är billiga som fan. Man måste vara uppmärksam och fokuserad, eftersom filmen låter dig tänka efter, analysera innehållet och även komma på dina egna teorier osv.

KARAKTÄRER
Det är bara att säga det: Jack Nicholson borde ha vunnit en Oscar! (Dumma kritiker…) Killen är bra på vad han gjorde i ‘The Shining’. Han stjäl varenda scen. Varje replik blir perfekt igenspikad.

Under första akten var Shelley Duvall helt okej i hennes roll, men senare under andra akten blev hon mindre och mindre trovärdig, tills hon själv såg ut som en skräckfilm under tredje akten.

Pojken Danny var ganska läskig ändå. Jag tror att Kubrick såg honom och sa: ”Han ser stoisk ut. Honom anlitar vi!” Barnskådisar är vanligtvis obegåvade som alla i ‘The Phantom Menace’. Men Danny gav en nyfiken känsla till det hela, speciellt när det gäller rum 237 och om Stanley Kubrick fejkade månlandningen eller inte.

REGI
Direction magnifique! Förutom manuset och handlingen gjorde Kubrick en film som ser osannolikt bra ut. Kameran rör sig alltid så slätt och elegant. Långa tagningar som han använde sig av byggde upp spänning och förväntan på ett stiligt sätt.

Men nog satte han många obehagliga bilder på duken, om jag får säga det själv. Vare sig det är en blodig hiss, ett par tvillingflickor i korridoren eller ett naket kvinnomonster i badkaret så fastnar de bilderna i mitt huvud i evigheters evighet…

SISTA ORDEN
Låt King vara besviken om han så vill. Jag säger bara att Stanley Kubricks version av boken ‘The Shining’ är ett tankeväckande mästerverk, där Jack Nicholson står på toppen av sin karriär.

5/5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *