Once upon a time…

Efter många recensioner ska jag äntligen täcka en film som sägs förändrat filmhistorien, före Hollywood fick slut på idéer: Star Wars!

star_wars_ver2_xlg

Jag kallar det bara för Star Wars, inte ”Episode IV: A New Hope”. Det är bullshit. George Lucas originella Star Wars. Tja… Inte helt originella, det är den speciella editionen. Jag vet inte vart man kan hitta originella originalet.

HANDLING
Vi vet alla vad Star Wars handlar. Inte? Då måste du vara mindre än Peter Dinklage.

”För länge sedan i en galax långt, långt borta…” Luke Skywalker är en ung man som vill strida mot det onda Rymdimperiet. Då möter han två robotar, en gammal gubbe, en smugglare och hans håriga vän, en prinsessa. Tillsammans ska de besegra Imperiet och dess härskare Darth Vader. Det var det enda jag kom på.

För er som är fans av prequel-trilogin så är det inte mycket likadant som det. Filmen kom ut i ’77! Vad ska man be om? Fyrverkerier?!
Det är ingen krigsfilm. Tänk på Inglourious Bastereds: den filmen har ett krigstema men handlar om mer än självaste kriget. Förstår du vad jag menar?

Det handlar om familj, förlust, mörka hemligheter som jag inte ska spoila för er som är nyfödda.

SKÅDESPELERI
Alla dessa namn som jag ska nämna blev kända på grund av Star Wars.
Mark Hamill som Luke Skywalker. Jokern själv spelar en jedi. Eller framtida jedi. Luke vill inte ha ett tråkigt liv på planeten Tatooine, han vill vara en badass och slåss mot Imperiet. Bara för att hans vänner gör det också. Ska han också börja röka?
Man kan verkligen förstå Luke och hans motivationer.

Kvinnliga karaktärer i filmer är mest bara tråkiga och onödiga. Prinsessan Leia är inte en av dem. Hon kan slå rumpor! Det händer inte henne mycket men man ser att det finns mer än vad som möter ögat. Hon är tuff (som betyder en badassinna).

När man tänker på Harrison Ford, tänker man oftast på Indiana Jones eller Han Solo. Men vi alla vet att Han Solo är mycket coolare.
Han gör inte allt för att han är en god medmänniska, han gör det för pengarna. Dessutom är han en smugglare! Läs den meningen igen.

Nu kommer vi till storpojken, Darth Vader. Många ger bara James Earl Jones berömmet när han bara gör rösten medan David Prowse är Vader på skärmen. Jag kan hålla med dem. Prowse rör inte så mycket på sig, han är bara stel som om det var Day After Tomorrow.
Men Jimmy gör en hel del. Han är oförglömlig på alla sätt möjliga. Ingen annan design kan toppa vad de gjorde med Vader. Inte ens Smaug!

REGI
George Lucas gör Star Wars som om det var hans eget barn. Det jag märkte i början var att Stormtrooperna sköt som ett gäng efterblivna. De träffade kanske bara ett par gånger.

Jag älskar öppningstexten. Bara känns så unik. Filmer har kopierat det, det vet man utan att ens googla det. John Williams musik är episkt, spännande och framförallt klassisk.

SISTA ORDEN
Star Wars är… Det är Star Wars, för i helvete! Man måste inte beskriva vad man tycker! Okej då.
Spännande och humoristisk med bra karaktärer och en intressant handling.

5/5.

Nästa är för The Empire Strikes Back. Eller Episod V, om man så vill…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *