Category Archives: Nostalgirecensioner

Recensioner av mina nostalgiska minnen.

Bakugan: New Vestroia – Nostalgirecension

Som lovat och väntat ska jag recensera alla säsonger av ‘Bakugan Battle Brawlers’ individuellt under de kommande månaderna. Om du inte har läst min nostalgirecension av säsong 1, så rekommenderar jag att du gör det före du läser den här. Gör det! Jag vet var du bor…

Utan vidare dröjsmål, låt skrivkrampen börja!

BK_WPS2_Heroes_800x600

‘New Vestroia’ är den andra säsongen av ‘Bakugan Battle Brawlers’, för att göra det enkelt för dig. Orsaken till varför det här också är en nostalgirecension är för att jag brukade titta på de två första säsongerna ganska mycket tillbaka i tiden. Efter ‘New Vestroia’ tappade jag intresset att titta på säsong 3 eller 4.

‘New Vestroia’ utspelar sig en lång tid efter första säsongens sorgliga slut. Drago har blivit den perfekta kärnan av det nya Vestroia. Allt är frid och fröjd, tills det utomjordiska folket Vestal invaderar och förslavar alla Bakugan.
Efter att Drago har återbesökt Dan, åker de tillsammans med Marucho till New Vestroia och stöter på en motståndsrörelse bestående av vestalerna Mira, Ace och Baron. Tillsammans försöker de rädda New Vestroia från Vestal-folket och deras kungliga familj.

Och allt det där händer i första avsnittet.

Jag kan säga att ‘New Vestroia’ har många förbättringar och färska, nya saker. Tonen är lite mörkare, men har fortfarande samma gamla anda. Vi får se gamla karaktärer komma tillbaka och även nya karaktärer komma in i bilden.

Bakugan-spelet har förändrats mycket. Spelarna har livmätare som sjunker om de förlorar en strid. Om skillnaden mellan deras G-Power är över 500 kan förloraren förlora (?) sin Bakugan till vinnaren. Det gör det hela mera spänningsfullt – och du vet att jag gillar lite spänning då och då.

Dessutom finns det nya typer av Bakugan. Ja, jag skrev typer. Elakingarna skapar mekaniska Bakugan som nästan är oförstörbara, vilket Drago och de andra tycker är omoraliskt.
Serien introducerar Trap Bakugan, som är Bakugan som inte är runda. De kan vara formade som kuber, cylindrar och liknande.
Det kändes ibland som att det var mer som en leksaksreklam, i jämförelse med säsong 1 som bara innehöll Bakugan och spelkort.

Till skillnad från säsong 1, får vi fler huvudskurkar, kallade Vexos. Ledaren Spectra är den bästa skurken som den här serien har haft hittills. De andra Vexos är helt okej och acceptabla, men Spectra sticker ut på alla möjliga sätt. Grejen med Spectra är att han är en intressant karaktär, och man förstår hans motivation. Konflikten mellan han och Dan är en stor höjdpunkt i den här säsongen.
Spectra är ganska lik Masquerade också; båda har en mask, lång jacka och stort blont hår. Men jag tycker att Spectra är en bättre skurk än Masquerade.

Sen har vi den här Vestal-prinsen, Hydron, som är en bortskämd snorunge. Jag hatar honom, och det borde du också göra. Han har gjort de fem originella Bakugan från säsong 1 till bronsstatyer, och han vill ha Drago för att fullborda sin samling. Varje gång jag ser Hydron, vill jag sätta mina händer på hans hals och göra honom blå!

Ursäkta mina ord…

Motståndsrörelsen, i början, är inte lika stor som originalteamet. Man respekterar deras beslut att försöka hjälpa alla Bakugan. Det är som en metafor för djurplågeriet som håller på i verkligheten. Vestal-folket ser Bakugan som djur, när de egentligen är intelligenta varelser. Jag tyckte verkligen om det.

Karaktärerna är väl utvecklade, till och med Hydron. De tar sin tid med att sprida ut lite pusselbitar över hela säsongen. Precis som med första säsongen, är teamet inte ett fullständigt team i början.

Personligen, känns det som att ‘New Vestroia’ har tre olika akter. Akt 1 börjar med det första avsnittet och fortsätter tills det hoppar till en ny handling. Där börjar Akt 2, och Akt 2 är… inte lika bra som Akt 1 eller den första säsongen. Akt 2 är inte dålig; den har sina minnesvärda stunder. Men den är lite utdragen och ganska långsam, tills farten tas upp och det blir mycket bättre.
Akt 3 har ett annat huvudfokus, mycket större och allvarligare än Akt 1 och 2. Slutet tyckte jag var ganska plötsligt, att det slutade för snabbt. I säsong 1 byggde de upp slutet med flera avsnitt. Slutet av säsong 1 fick mig att gråta som en snorunge. Slutet av säsong 2 fick mig… att… Nja.

SISTA ORDEN
‘New Vestroia’ har sina för- och nackdelar. De sätter oss i en ny värld, och även tar oss tillbaka till originalet. Det som var bra med säsong 1 är också bra i säsong 2.

För att sammanfatta: Jag gillar ‘New Vestroia’. Det är ingen dålig säsong, men om jag var tvungen att välja mellan säsong 1 eller säsong 2, skulle jag välja säsong 1 varenda dag.

3.7/5

Recensioner för säsong 3, ‘Gundalian Invaders’, och säsong 4, ‘Mechtanium Surge’, kommer (ganska) snart.

Bakugan Battle Brawlers – Nostalgirecension

Var redo att uppleva någonting unikt på denna blogg… Var redo att uppleva en recension av en av mina favorit animationsserier…

Välkommen till ett nytt segment på Von Norres Blogg, kallad ”Nostalgirecensioner” – recensioner av mina nostalgiska minnen. Den här första nostalgirecensionen är för mitt största barndomsintresse: ‘Bakugan Battle Brawlers’!

bakugan_review

Jag växte upp med Bakugan, både serien och leksakerna. Om du inte har hört talas om Bakugan, så är det ungefär som om ‘Pokémon’ fick ett barn med ‘Beyblade’ och barnet blev aborterad av ‘Yu-Gi-Oh’. Där har du Bakugan!

Det här är endast en recension av säsong 1 av serien ‘Bakugan Battle Brawlers’. En recension av säsong 2, ‘New Vestroia’, kommer efteråt.

‘Bakugan Battle Brawlers’ börjar med att en massa mystiska spelkort faller ner från himlen som innehåller varelser i form av bollar. En grupp barn bestämmer sig att uppfinna ett spel av dessa kort och bollar, kallad ”Bakugan”, som sprider sig över hela världen.
Dan Kuso, tillsammans med sina ungdomsvänner, formar den populära gruppen ”Bakugan Battle Brawlers” (därav titeln).
Efter att ha blivit nära vänner med sina Bakugans måste de rädda både Jorden och Bakugan-världen Vestroia från total förstörelse.

Man kan gissa sig till att den här serien är en reklam för leksakerna och spelet. Men den är mer än en leksaksreklam; det är en ganska bra anime. Självaste universumet och världen som de sakta bygger upp är annorlunda från något annat som jag har sett – och intressant. Ju mer info man får, desto bättre blir det.
De första få avsnitten kan vara långsamma och drar ut på seriens huvudhandling, men farten tas upp efter ett tag när det blir riktigt spännande.

Saken jag gillade var att huvudkaraktärerna – Dan, Runo, Marucho, Julie, Shun och Alice – inte är ett fullständigt team i början. De bor i andra städer och de flesta har inte ens träffat varandra personligen. Manusförfattarna hade då chansen att utveckla karaktärerna och introducera dem separat, och de tog den.
Alla har sina egna personligheter. Dan är en tuff kämpe som gör allt för att vinna. Runo är en envis tjej som ibland har humörsvängningar. Shun är en ninja-badass med hemligheter, och så vidare. När de väl är tillsammans, har de bra, underhållande och känslosam personkemi.
Dessa karaktärer har personliga handlingar som är viktiga att ha kunskap om. Deras vänner är alltid där för varandra, och det är det som vänner är till för.

Serien har nog av skurkar, men den maskerade Masquerade är mittenkärnan av dem. Första gången man träffar honom vet man att han är en annan typ av ”Brawler”.
Efter 38 avsnitt tar serien en oväntad vändning och går mot ett annat håll, vilket fungerar för vad serien ska göra.

Bakugan-karaktärerna, som sagt, är bollar som vecklas upp till olika former och förvandlas till stora varelser. Bandet mellan människorna och Bakugans, speciellt ”Battle Brawlers”-teamet och deras partners, är starkt. Man kan förstå varför de vill hjälpa sina Bakugan-vänner att rädda sin värld.

Du skulle nog aldrig tro mig om jag skulle säga att en tecknad serie fick mig att gråta. Känslosamma stunder är nödvändiga för det nära bandet mellan karaktärerna och dess utveckling. Du har varit med dessa karaktärer på ett äventyr. Du har sett dem gå igenom helvete och lärt sig om vänskap och teamwork. När slutet slår till, måste du gråta.

Men det finns mycket klassisk animehumor, där de tar hjälp av animationen för att skapa karaktärers reaktioner och känslor.

De förklarar mycket för dig som tittare, t.ex. om bakgrundshistorian och liknande. Ibland behövs det förklaringar men det kändes som att de tvingade in en förklaring i serien för att tittarna inte kan pussla ihop det själv. Det är bara en av två problem jag har med serien, vilket är imponerande.

SISTA ORDEN
Det här inlägget är skrivet av ett fan som älskade Bakugan när han var yngre, och som älskar Bakugan än idag.
‘Bakugan Battle Brawlers’ är en underhållande, känslosam, spänningsfull animeserie som går bortom leksakerna och utforskar minnesvärda karaktärer och ett unikt universum.

4.5/5

Håll utkik för min recension av ‘Bakugan: New Vestroia’ om några veckor!