Bakugan: Gundalian Invaders – Recension

En konstig sak hände mig. När jag tittade på den här säsongen började jag tänka på säsong 1, vilket gjorde att jag ville titta på säsong 1 igen. Konstigt eller hur?

da628420499eca5ce5e5c3f7f6f0d677

‘Bakugan: Gundalian Invaders’ är den tredje säsongen av animeserien. Till skillnad från mina recensioner av ‘Bakugan Battle Brawlers’ och ‘New Vestroia’, är det här inte en nostalgirecension, eftersom jag inte växte upp med ‘Gundalian Invaders’. Jag tittade på ett par avsnitt när säsongen först sändes, men jag var inte lika intresserad som med säsong 1 och 2. Trots allt, var jag optimistisk om att titta på ‘Gundalian Invaders’ år 2015.

Många saker har hänt sen ‘New Vestroia’. Dan har flyttat till en annan stad (Varför vet jag inte). Marucho har gjort Bakugan Interspace – som han introducerade oss till i förra säsongen – till en internationell online-virtuell-verklighets-värld där ungar kan spela Bakugan med eller mot varandra. Efter att Bakugan Interspace har blivit invaderat av utomjordingar från planet Gundalia, blir Dan och kompani allierade med Fabia, prinsessan av Neathia, som ber de att hjälpa sitt folk att vinna kriget mot Gundalia.

Jag ska inte beskriva detaljer om handlingen, eftersom det finns många detaljer. Många, många, både stora och små detaljer. Men det är en ny säsong, vilket betyder en ny handling och nya karaktärer. Vi får se Dan, Marucho och Shun göra comebacks – igen. De nya karaktärerna är, som sagt, Fabia och även Jake och Ren. Det är bara att säga det: Ren är på den onda sidan och ljuger för dem när han säger att Neathia invaderade Gundalia. Sanningen är att Gundalia invaderade Neathia, och inte vice versa. Titeln av säsongen avslöjar till och med twisten — ”Gundalian Invaders”.

Det är 50% bekanta ansikten och 50% nya ansikten, i hjälteteamet i alla fall. Julie har en liten biroll, men var är Runo och Alice? Under seriens gång började jag att sakta Runo och Alice – och då började jag att tänka på de gamla, goda tiderna!
De flesta av de nya karaktärerna gillar jag faktiskt. Fabia är som en kombination mellan Runo och Mira. Hon är tuff, ibland lite envis. Man förstår hennes motivation, och hon kan slå skiten ur folk. Det kallar jag en prinsessa.
Ren var också acceptabel, eftersom han är en antihjälte. Eller antiskurk, för att vara korrekt. Man vet inte om man ska gilla eller hata honom, speciellt efter att han förrådde teamet.
Nykomlingen Jake, å andra sidan, var en besvikelse när han blev introducerad. Jag gillade inte honom från första början. Han var som en hybrid av Baron från ‘New Vestroia’, Jar Jar Binks och Dwayne ”The Rock” Johnson. Jag gillade verkligen Baron som en karaktär i säsong 2. Jake är bara en stor, dum idiot som borde stanna kvar på fotbollsplanen istället. Men det tog ett tag för mig att faktiskt gilla Jake, efter att någonting dåligt händer med honom. Då började hans karaktär att bli mer sympatisk i mina ögon.

Dessutom får vi se Drago igen – och ingen annan. Drago är den enda Bakugan från säsong 1 och 2 som dyker upp. Alla andra är borta. Jag började undra var Ingram, Elfin, Preyas och även Gorem höll hus. De kunde ha i alla fall gett oss en förklaring till var i helvete de är! Istället får Marucho och Shun nya Bakugan-partners av Fabia. Shuns Hawktor passar verkligen honom, och jag accepterade deras personkemi för det mesta. Maruchos Akwimos var inte lika ”cool” som Hawktor. Han har för mycket energi i sig och hans catchphrase är så jobbig.

I ‘New Vestroia’ blev vi introducerade till både Bakugan Interspace och även Battle Gear – och i ‘Gundalian Invaders’ får vi se mer av det. Battle Gear är som ett extra vapen som en Bakugan kan ta fram, vilket ger dem extra kraft. Självaste spelet har inte förändrats så mycket efter säsong 2. Livmätare finns kvar och det är i princip samma spelregler som i ‘New Vestroia’. Förut att de håller upp korten, precis som i säsong 1. Ah, nostalgin…

Tillbaka till handlingen: jag gillar idén med Bakugan Interspace och även att Dan och de andra nästan går över till den onda sidan av kriget, innan Fabia kommer in i bilden. Men början är ganska ointressant och lite långsam, men när de lämnar Bakugan Interspace och kommer till Neathia för att kriga blir det bättre och mer intressant.
Orsaken till varför Gundalia invaderade var att kejsaren Barodius vill ha den nya McGuffin som kan ge honom kraften att ta över hela universum. Vi har redan sett Naga försöka ta över hela universum – det fungerade inte. Vi har sett King Zenoheld försöka döda alla Bakugan och styra hela universum – det fungerade inte. Varför måste vi se en till ond maktherre försöka bli en wannabe-Naga eller Zenoheld?

Apropå skurkarna. Jag blev besviken på de flesta skurkarna. Barodius är en generisk ondskefull skurk som, som sagt, bara vill styra allt och alla. Han hade ingen motivation och hans personliga konflikt med Dan är inte alls där. Jag säger inte att Dan måste ha en ond motsats, som Masquerade eller Spectra, men när de väl står ansikte mot ansikte finns det ingen viktig spänning mellan dem.
Varenda skurk har sin egen personlighet. Den skurken som jag har mest karaktärsutveckling är Ren. De andra, till och med de som jag accepterade, är ganska ointressanta.

De lägger till mer backstory, mer detaljer om Bakugans ursprung. Personligen tyckte jag att det var ganska påtvingat och sammanträffande. Du fattar om du har sett serien.

Slutet av ‘Gundalian Invaders’ var ungefär samma typ av slut som i ‘New Vestroia’: ganska plötsligt och för enkelt. Den sista striden mellan Dan och Barodius är inte så minnesvärd, och även ganska… Ja, den är inte minnesvärd.

SISTA ORDEN
‘Gundalian Invaders’ är ungefär som ‘New Vestroia’: inte exakt lika bra som originalsäsongen men ändå bra och underhållande. Det tar ett tag att vänja sig vid de nya karaktärerna. Några få skurkar var väl utvecklade, men de flesta var bara där för att de är skurkar. Striderna är spännande och väl utförda. Det är en acceptabel säsong.

3/5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *