Red Dead Redemption (PS3) – Recension

Red_Dead_RedemptionHar du någonsin föreställt dig Grand Theft Auto i vilda västern? Det är vad Rockstar Games gjorde med ‘Red Dead Redemption’, en öppen värld som ska ödsla din dyrbara tid på det bästa, möjliga sättet. Jag har aldrig personligen ens rört ett Rockstar-spel, men faktumet att jag älskar westerngenren fick mig att gräva djupare.

Du tar kontroll över John Marston, en före detta fredlös brottsling som måste ta upp pistolerna igen och upprätta sina misstag genom att hitta och döda medlemmarna i hans gamla gäng.

Storyn gör många oväntade saker och har en bra relation med den öppna världen. Handlingen, från början till slut, i sin helhet, har ett bra budskap att sända ut, även om det vore olagligt att döda folk i det verkliga livet. Det finns mycket att göra och utforska, allt från att hjälpa främlingar till att möta någon idiot i en duell. Även om det finns en viss gräns känns världen så stor och verkligen imponerande från en visuell synpunkt. Det är kul att bara rida häst eller gå in i en saloon och dricka whisky (saker som man inte kan göra i verkligheten). Spelet tvingar dig aldrig att utföra uppdrag eller liknande. Du är fri som en fågel. Eller fri som en fredlös cowboy, rättare sagt…

Spelet lägger allt i dina händer. Dina val påverkar miljön. Om du väljer att hjälpa folk och göra hjältedåd blir din heder större och du anses som en hjälte. Men om du bestämmer dig att råna, kidnappa eller mörda folk – ja, det är ganska uppenbart vad som händer då.

Eftersom man är en cowboy får man såklart pistoler, gevär och… ett lasso. Alla vapen som du får och köper är bevarade i ett ”vapenhjul”, ett vapenförråd helt enkelt. Men, även om jag gillar vapenhjulets funktion, finns det en sak som stör mig: knytnävarna. Om man vill använda sina nävar, för att slåss, måste man välja dem som ett vapen från vapenhjulet. Varför inte bara ha en separat knapp för närstrid? Naughty Dog gjorde så med ‘The Last of Us’…

Sen finns det också ”Dead Eye”, där tiden saktas ner med ett enkelt knapptryck och man får större chans att skjuta ihjäl sina fiender. Personligen använde jag inte Dead Eye lika mycket som jag hade förväntat mig. Kanske jag var för upptagen med att kidnappa horor…

I början tyckte jag att det var lite svårt att rida häst, speciellt styrningen. Dessutom får man chansen att åka hästvagn, vilket är svårt och irriterande så in i helvete! Så min rekommendation till dig är att aldrig åka hästvagn. Tacka mig senare.

SISTA ORDEN
‘Red Dead Redemption’ ger oss mycket, nog mycket för att inte lämna huset. Den berättar en interaktiv berättelse om hämnd och upprättelse i en öppen värld, den bästa man har upplevt hittills.

9/10

Håll utkik för min recension av ‘Tales of Zestiria’ inom — äsch, jag vet inte när! Håll bara utkik för den, okej?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *