Star Wars: The Force Awakens – Recension

Jag har sett många filmer under det här året. Allt från actionpackningar till animationer till science fiction. Förhoppningsvis är det här den sista biofilmen som jag recenserar år 2015 – och om det är det så är det ett utmärkt avslut på året.

star-wars-force-awakens-official-poster

‘Star Wars: The Force Awakens’ är här! Man har fått vänta i dagar, veckor, månader på den här filmen. Men, som tur är, var väntan inte förgäves.

Det har gått 30 år sen den senaste Star Wars-filmen, ‘Return of the Jedi’, kom ut (nej, jag räknar inte med prequel-trilogin, tyvärr). Om jag får vara ärlig var jag peppad inför att se Kraften vakna upp, precis som alla andra på den här planeten. Och nu är det dags för min åsikt att släppas ut i det fria…

HANDLING
Som sagt, ‘The Force Awakens’ utspelar sig 30 år efter ‘Return of the Jedi’, där vi får följa både nya och gamla karaktärer och deras kamp mot Imperiets efterträdare, Första Ordningen.

Filmen tar oss tillbaka till originaltrilogins glans på många olika sätt. Det är ett spännande rymdäventyr, som är mycket bättre än de tre senaste filmerna som inte alls existerar. Men grundkonceptet har bekanta kännemärken från George Lucas original från 1977 och är nästan som en alternativ version av den filmen. Trots allt gör J.J. Abrams och kompani nya och annorlunda saker med det – för det mesta.
När handlingen rör sig framåt blir den lite upprepande under andra akten, något som inte påverkar upplevelsen särskilt mycket.

Vi alla vet att Star Wars har sina humoristiska stunder, och ‘The Force Awakens’ har nog mycket av det, precis som många andra filmer nuförtiden. Men jag gillar det!

KARAKTÄRER
Om man tittar på affischen ser man klart och tydligt att John Boyega håller i en blå ljussabel och att Daisy Ridley är i mitten i en någorlunda större storlek. Ja, affischen lurar oss lite…
Boyega, i mina ögon, spelar inte filmens huvudkaraktär – det är Ridley som Rey. Hon är självständig, har en stark personlighet och ett imponerande fysiskt framträdande. Det är nog det enda som jag kan säga utan att avslöja någonting. Jag gillar att de gick med ett annorlunda koncept för Boyegas karaktär Finn. Men Rey står ut i mitt huvud.

Det var kul att få se Harrison Ford komma tillbaka som Han Solo, och han är exakt samma Han Solo som vi alla känner och älskar från den gamla goda tiden. Chewbacca är fortfarande vid hans sida, där de har utmärk personkemi (som alltid). Den nya droiden, BB-8, är den sötaste saken i hela galaxen. Jag vill själv ha honom som en kompis eller rumskamrat, bara om han betalar sin del av hyran…

Ingen hade förväntat sig att Kylo Ren skulle vara bättre än Darth Vader. Men, till min förvåning, kan han lika gärna vara… årets filmskurk? Antingen han eller Ultron.
Han har en cool design, en intressant och spännande bakgrund och allt det övriga.

REGI
J.J. Abrams gjorde ett fantastiskt jobb med ‘Star Wars: The Force Awakens’. Hans regi är totalt felfritt. Jag är glad och lättad att han bestämde sig att använda praktiska effekter istället för 100% CGI som Lucas gjorde med episod I-III. Tro mig, det finns ett par CGI-karaktärer i den här filmen, men lyckligtvis ingen Jar-Jar Binks.

Filmen bygger upp viktiga saker inför ‘Episode VIII’ och ‘IX’, som jag längtar efter att få se eftersom det är jävla Star Wars!

SISTA ORDEN
‘Star Wars: The Force Awakens’ tar oss tillbaka till Star Wars gyllene tider och släpper inte taget. Det är definitivt min favoritfilm av 2015.

5/5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *