Filmer 2015 – Från Sämst till Bäst

Under tiden året börjar att närma sig sitt slut ska jag ranka upp alla de 16 filmer som jag såg från början till slutet av 2015, från sämst till bäst.

Jag ville göra någonting annorlunda, något som jag aldrig har gjort förut. Dessutom kunde jag inte göra en topp 10-lista av årets bästa filmer och en annan för de sämsta, eftersom siffran inte räcker. Då tänkte jag på en rankningslista. Och det lät bra i mina öron.

Så, här har ni det, mina kära läsare: min rankningslista av 2015s filmer, från den sämsta till den bästa.

16. Fifty Shades of Grey
Vad? Hade du förväntat dig något annat? Adaptionen av E. L. James porrbok, som var baserad på hennes egna Twilight-fanfiction, är årets sämsta. Jag kan fortfarande inte fatta hur och varför Morsan gillar böckerna.

‘Fifty Shades of Grey’ är som porr för fint folk, folk som dricker te och spelar cricket hela dagarna. Karaktärerna är dumma, manuset är absurt, till och med sexscenerna hade besvikelse ingraverat i sig. Men, som jag har sagt, regin och fotografin var det enda som var någorlunda imponerande med denna katastrof kallad ”film”.
Jag vill inte gnälla på om hur mycket jag hatar ‘Fifty Shades of Grey’ – jag tror att du har fattat poängen nu. Att de kunde göra den boken till en film men inte Vargbröder… Vilken värld vi lever i.

15. Odödliga
Du vet nog vad jag tycker när det kommer till svenska filmer. ‘Odödliga’ är inget undantag.

Det är en total rip-off av både ‘Thelma & Louise’ och ‘Bonnie and Clyde’, där ordet ”originalitet” inte finns. Vanligtvis gillar jag filmromans om det är gjort på rätt sätt, och för det mesta finns det bra personkemi i ‘Odödliga’. Men filmen tvingar tjejen och killen till att bli ihop, vilket inte är nyttigt för en sån här film. De blir hela tiden osams och efter ett tag knullar de varandra och är sams igen. Det känns upprepande och slitet, och framförallt inte originellt.

14. Fantastic Four
20th Century Fox har gjort både bra och dåliga serietidningsfilmer. Vad i helvete hände med ‘Fant4stic’?

Jag gillade faktiskt den första halvan av filmen, samma med rollistan och uppbyggnaden. Baserat på det hade filmen mycket potential. Men just när den andra halvan slog in tappade jag all hopp.
En stor mängd av specialeffekterna såg ofärdiga ut. Till och med Doctor Doom såg ofärdig ut, både i manuset och på skärmen. Det var bara en besvikelse, och jag tvivlar på att jag kommer att titta på den filmen igen…

13. The Hunger Games: Mockingjay – Part 2
‘The Hunger Games’-serien är ett globalt fenomen. Jag hade inga stora problem med de tre första filmerna. Men den fjärde och sista var en besvikelse.

Jag tror att de bara kunde ha gjort hela Mockingjay-boken till en film istället för två. Jag hade förväntat mig ett episkt avslut på serien. Men istället var den långsam, utdragen och olyckligtvis ointressant på många ställen. Jag fick intrycket att Francais Lawrence och manusförfattarna inte brydde sig om denna franchise längre och bara gjorde upp något spontant.

12. The Divergent Series: Insurgent
Om jag får vara ärlig så har jag glömt det mesta om ‘Insurgent’. Den första ‘Divergent’ hade själv ingenting märkvärdigt att leverera. Så denna franchise är bara… det, en kopia av ‘Hunger Games’.

Den här filmen hamnar precis i mittpunkten av den här listan, där gott möter ont – och den drar attribut från båda. Det är en njutbar actionfilm som ska ses som ens guilty pleasure.

11. Maze Runner: The Scorch Trials
Ungdomsfilmerna fortsätter. ‘The Maze Runner’ från 2014 var faktiskt en bra science fiction/action/mysterium-film, för att vara baserad på en ungdomsbok.

Så uppföljaren ‘The Scorch Trials’ efterföljer Thomas och kompanis ‘Mad Max’-äventyr utan några bilar alls. Som jag sa i min recension så har filmen bra och nagelbitande actionscener, men handlingen blir mer och mer ologisk efter ett tag. Alltså när eftertexterna kommer upp.

Också en guilty pleasure-actionfilm.

10. The SpongeBob Movie: Sponge Out of Water
Jag är lika överraskad som dig: ”Varför är ‘SvampBob’ så högt uppe?” Okej, för det första: nr 10 är inte alls högt. För det andra: den var bättre än nr 11-16.

‘SvampBob Filmen’ är gjord för SvampBob-fans och folk som gillar animationer. Det är ganska svårt att kritisera en film som den här. Vad ska man kritisera? Handlingen? Strukturen? Dialogen? Karaktärerna?! Det är en SvampBob-film för tusan!

9. Furious 7
Nu börjar vi att sakta komma till den positiva sidan av den här listan. Men det finns fortfarande dåliga saker att nämna.

‘Furious 7’ var ingen perfekt actionfilm. Men anledningen till att jag placerade den på nr 9 var för att det var Paul Walkers sista film, och på grund av det blev det problem under produktionen som de ändå lyckades lösa. Även om handlingen är ganska löjlig och barnslig har filmen sina minnesvärda stunder, t.ex. ”See You Again”-tributen till Walker, som fick mig att gråta sjöar.

8. Jurassic World
Vem älskar inte monster? Vem älskar inte när en studio använder samma koncept för varenda film i en serie?

‘Jurassic World’ är som en nystart på denna franchise, fast att det inte är en direkt reboot. Indominus rex var definitivt filmens höjdpunkt, och Chris Pratt och Bryce Dallas Howard var bra i deras roller. Vissa delar av handlingen är helt ointressanta och inte alls nödvändiga.
Men jag vill gärna se hur framtiden ser ut för franchisen.

7. Spectre
Daniels Craigs fjärde runda som Agent 007 var ett actionpackat äventyr mer likt de klassiska Bondfilmerna än de senaste. Det är en intressant handling av mystik och avslöjanden.

Christoph Waltz roll som skurken var minimal men bra för vad filmen skulle åstadkomma. Den är inte som ‘Skyfall’ när det kommer till handling och story. Men jag har ett talesätt: ”Bond är Bond”.

6. Avengers: Age of Ultron
Marvel Cinematic Universe överraskar varje gång. Joss Whedons ‘Avengers’-uppföljare står inte lika starkt som sin föregångare tyvärr, men mer negativ kan man inte vara.

Allt är större och förbättrat, med en global känsla när hjältarna förflyttar sig från plats till plats. Det är kul att få se sitt favoritteam kämpa mot James Spaders Ultron. De interagerar med varandra på ett nyare och obekant sätt än i första filmen. ‘Age of Ultron’ bygger upp mycket inför kommande filmer, både bra och mindre bra saker…

5. Ant-Man
Först kom ‘Guardians of the Galaxy’ ut och blåste av oss hattarna. Sen kom ‘Ant-Man’ ut och tippade av oss hattarna utan att vi ens märkte det!

Marvel tog en alternativ väg för ‘Ant-Man’, vilket var att göra en kriminell tjuv till en superhjälte och lärling till Hank Pym, den originella Ant-Man. Det är en kuppfilm med element tagna från 2008s ‘Iron Man’ och komedi från ‘Nakna pistolen’-filmerna.

4. Big Hero 6
Till skillnad från de övriga filmerna på den här listan kom ‘Big Hero 6’ tekniskt sett ut 2014 i USA och i år här i Svenneland. Men vem fan bryr sig om det? ‘Big Hero 6’ äger!

‘Big Hero 6’ är troligtvis Disneys bästa animation hittills. Grejen som gör den så bra är att den visar att vetenskap är roligt, fast att i det verkliga livet är det bara tråkigt och komplicerat. Vuxna kan också titta på den här filmen och relatera sig till karaktärerna. ‘Big Hero 6’ tar risker och hanterar dem på det bästa, möjliga sättet.

3. Mad Max: Fury Road
‘Fury Road’ är den första ‘Mad Max’-filmen som jag har sett och jag är glad att jag fick den på DVD.

Det är en suverän actionfilm, regisserad med praktiska effekter istället för att lita för mycket på datorn. Tom Hardy bevisar att han inte ska lämna Hollywood på ett långt tag. Jag vet att jag aldrig skulle vela bo i en värld som världen i ‘Mad Max’.

2. The Martian
När Ridley Scott gör sci-fi gör han med hjärtan. ‘The Martian’ var årets överraskning. Matt Damon – strandad på Den röda planeten, ungefär som i ‘Interstellar’.

‘The Martian’ är ingen deprimerande drama, utan det är en helvetes rolig kamp för överlevnad. Författaren av boken, Andy Weir, tog allt som var bra om ‘Cast Away’ och föreställde sig den situationen på Mars. Till skillnad från ‘Odödliga’ gör ‘The Martian’ ingenting för att bli kallad en rip-off. Det är ett originellt ”omtänkande”…

1. Star Wars: The Force Awakens
Det fanns ingen tvekan om att ‘Star Wars’ skulle bli min favoritfilm av 2015.
Vi får både det gamla och även det nya. Daisy Ridley, John Boyega och Oscar Isaac var härliga tillsatser till storyn, och man såg en lovande utveckling hos skurken Kylo Ren. Jag fick den bästa bioupplevelsen som jag har haft på länge, tack vare Disney och J.J. Abrams arbete på ‘Star Wars: The Force Awakens’.

Ja. Det var det året. Hoppas bara att fröken 2016 toppar sin föregångare…

Gott Nytt År, dödliga!
// Von Norre

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *