10 Cloverfield Lane – Recension

10cl_posterEfter att jag hade lämnat biografen kunde jag inte hitta några ord. Ärligt talat trodde jag att filmer som ’10 Cloverfield Lane’ var utdöda i Hollywood. Men se där, Hollywood har inte ännu mött sitt dramatiska slut.

’10 Cloverfield Lane’ är menad att vara någon typ av efterföljare till 2008s ‘Cloverfield’. Men, i denna konstiga värld som vi lever i, står ’10 Cloverfield Lane’ på sina egna fötter, utan något stöd från originalet. Länge leve självständighet!
Filmen handlar om en ung kvinna, spelad av Mary Elizabeth Winstead, som vaknar upp i ett underjordiskt skyddsrum, där John Goodman hävdar att världen ovanför har drabbats av en attack.

Jag satt på kanten av min plats under hela filmen. Det här är den mest spännande och skrämmande upplevelsen jag har haft på länge. Filmen är ett mysterium, där våran kvinnliga huvudkaraktär inte riktigt litar på John Goodman och det han säger, vilket gör att man som tittare själv försöker att klura ut situationen. Miljön är trång och ibland får man en klaustrofobisk känsla av oro (om det låter logiskt). Kameran går sällan utanför väggarna – jag menar, marken. De tar ett vanligt koncept, som man ser i många blockbusters, och berättar det från ett annorlunda perspektiv. Det här är Dan Trachtenbergs regidebut, och det är ingen dålig en.

Mary Elizabeth Winstead har nu bevisat för mig att hon inte bara är den onda tjejen från ‘Sky High’. Hennes karaktär i ’10 Cloverfield Lane’ – Michelle – är verklig. Manusförfattarna litar inte på att en massa klichéer ska forma en en- eller tvådimensionell karaktär. Hon har tre dimensioner och många unika egenskaper som man inte ser så ofta hos en kvinnlig hjältinna.
Den som gjorde filmen komplett var John Goodman. Vi har sett John Goodman spela allting från en otålig bowlare till en jävla Transformer! Ändå lyckas han överraska. Han är skrämmande läskig, även under gångerna där han inte är menad att vara ”boven i dramat”.

SISTA ORDEN
Man känner sig instängd i ’10 Cloverfield Lane’, och man sitter och väntar ivrigt och spänt på att sitt hjärta ska hoppa ut ur bröstet. Så jävla spännande är den.

5/5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *